Adalbert
13 °C
21 °C

Che Guevarát Csehszlovákiában kezelték

2010.01.22. 21:32
A kommunista Csehszlovákiában bujkált néhány hónapig a kubai forradalom egykori vezéralakja, Che Guevara - írta pénteki számában a Dnes című napilap, amely szerint Guevara hamis személyazonossággal töltött az országban öt hónapot 1966-ban.

A lap szerint Guevarát a csehszlovák titkosszolgálat bújtatta el a Prága közelében fekvő Ladvi faluban, amíg az egykori forradalmár a Kongóban kiújult gyerekkori asztmáját kezeltette. A napilap kutatásai szerint a hosszú hajáról és szakálláról ismert Che simára borotvált arccal és rövidre nyírt frizurával járt-kelt a faluban 1966 márciusa és júliusa között. Vele volt ráadásul német barátnője, Tamara Bunke és számos barátja is.

Jiri Cesal, a szomszédos Kamenice falu polgármester-helyettese azt is felidézte a lapnak, hogy a helyiek emlékeznek a kubaiakra. Ulies Estrada, Che egyik barátja pedig úgy nyilatkozott a Dnesnek, hogy a forradalmár unalmasnak, szürkének, élettelennek találta a környéket, és a szocializmus csődjének nevezte azt.

Az Argentínában született Guevara végül 1966. július 19-én hagyta el az országot, uruguay-i útlevéllel, Ramon Benitez álnéven, hogy Moszkva érintésével visszatérje Havannába. Később forradalmat próbált szervezni Bolíviában, ám 1967 októberében a bolíviai elnök utasítására kivégezték.