Viola
-5 °C
-2 °C

Fatvával büntetik a női körülmetélést

2010.01.22. 17:31
Mauritániában vallási rendeletet adtak ki a széles körben elterjedt gyakorlat ellen, Nigerben pedig büntetést helyeztek kilátásba a lányaikat ilyen műtétnek alávető anyákkal szemben.

Nyugat-Afrika sok részén a körülmetélést a muzulmán nők vallási kötelességének tekintik, ezért sokan abban a hitben élnek, hogy ha nincsenek körülmetélve, tisztátalanok, és imáik nem találnak meghallgatásra.

A női körülmetélés során eltávolítják a kislányok nemi szervének külső részeit, olykor szűkítik a hüvelynyílást is. Évente több millió kislányt vetnek alá ennek az eljárásnak Afrikában és a Közel-Keleten, a következmények pedig vérzés, betegség, vizelési gondok lehetnek, később gondok adódhatnak a gyerekszülésnél.

"Hol vannak a Koránban olyan szövegek, amelyek egyértelműen megkövetelik ezt a dolgot? Nem léteznek ilyenek" - jelentette ki Sejk Uld Zein, a mauritániai Iszlám Gondolat Fórumának főtitkára. "Éppen ellenkezőleg, az iszlám nyilvánvalóan ellene van minden olyan cselekedetnek, amely károsítja az egészséget" - tette hozzá.

A fatvát 34 imám és hittudós írta alá január 12-én, de csak ezen a héten vált ismertté Mauritániában, ahol becslések szerint a nők mintegy 72 százaléka esett át a körülmetélésen, és ahol alkalmanként 25 euróért végzik el a műtétet.

Maliban, ahol a nők több mint 80 százalékát körülmetélik, egy felmérés szerint 40 faluban felhagytak a gyakorlattal. Szenegálban 1999-ben törvényt fogadtak el a körülmetélés tilalmáról, aminek eredményeképp nagymértékben visszaszorult ez a szokás. Nigerben a hatóságok 2003-ban megtiltották a körülmetélést, és büntetéssel sújtják a lányaikat a műtétnek alávető anyákat. Az elmúlt héten Kollo városában 45 anya kapott pénzbüntetést és nyolchavi felfüggesztett szabadságvesztést emiatt.

Nigerben a körülmetélést azért is alkalmazzák széles körben, hogy megkönnyítsék a kiskorú lányok férjhez adását. Ebben az országban a lányok csaknem 60 százaléka 15-19 éves korban megy férjhez.

Az ENSZ Gyermekalapjának (UNICEF) adatai szerint Nigerben az elmúlt évtizedben meredeken csökkent a körülmetélések száma, bár jelentős különbségekkel az egyes etnikai csoportokon belül. Az arab nőknek 3 százaléka van körülmetélve, míg más törzsi népeknél csaknem kétharmados ugyanez az arány.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!