Magyarellenes kijelentéseiért bírálják Ficót

2010.01.22. 14:58
Az ellenzék szerint Robert Fico kormányfő kárt okozott Szlovákiának, amikor éles magyarellenes kijelentésekkel állt ki Maros Sefcovic szlovák EU-biztosjelölt mellett keddi pozsonyi sajtóértekezletén. Ficót az bőszítette fel, hogy Sefcovicot brüsszeli meghallgatásán fideszes néppárti képviselők kérdezték korábbi romaellenes kijelentéseiről.

"Amit mondott, az csak magyarellenes retorika volt. Azt nem magyarázta meg, hogy mit tett ő a szlovák jelölt támogatása érdekében" - jelentette ki Eduard Kukan, a Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) alelnöke, európai parlamenti képviselő pénteken Pozsonyban. Szerinte Fico nem Sefcovic érdekében, hanem "arra használta ki a magyar kártyát, hogy választókat szerezzen".

"Ez már választási kampányakció volt, bár nem túl sikeres" - húzta alá az EP képviselő. Leszögezte: azt, hogy Sefcovic kiállta a próbát, nem Fico "viharos fellépése", hanem a jelölt felkészültsége döntötte el.

Sefcovicot az Európai Bizottság intézményközi kapcsolatokkal, illetve igazgatási kérdésekkel foglalkozó alelnöki tisztségére jelölték. Meghallgatása során a néppárti fideszes képviselők azt kérték tőle, magyarázza meg néhány éve elhangzott állítólagos romaellenes kijelentését. Fico ezt minősítette Szlovákia-ellenes támadásnak.

Kukan pénteken bejelentette azt is: az ellenzék a nap folyamán rendkívüli parlamenti ülés összehívását kezdeményezte, amelynek napirendjén Robert Kalinák belügyminiszter visszahívását akarják elérni az légi utasok ellenőrzési rendszerét tesztelő, félresikerült poprádi rendőri akció miatt.

A rendkívüli parlamenti ülést az SDKU, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) és a Magyar Koalíció Pártja (MKP) közösen kezdeményezték. A félresikerült rendőrségi akció során robbanóanyag került egy szlovák repülőgép fedélzetére, amely az írországi Dublinba tartott.

A hatályos házszabály értelmében Pavol Paska, a parlament elnöke ilyen esetekben hét napon belül köteles összehívni a rendkívüli ülést. Az ellenzéknek nincs sok esélye a sikerre, mert a kormánykoalíciónak szilárd többsége van a parlamentben.