Kezdenek kinyitni az üzletek Haitin

2010.01.22. 07:10 Módosítva: 2010.01.22. 08:28
A földrengés után kezdenek újra kinyitni a kis üzletek és gyógyszertárak a földrengés sújtotta haiti fővárosban. Mintegy 400 ezer hajléktalanná váló embert a romba dőlt főváros környékén felépítendő falvakban terveznek elhelyezni. A Világbank öt évre felmentette Haitit 38 millió dolláros adóssága törlesztése alól.

Kezdenek újra kinyitni a kis üzletek és gyógyszertárak a földrengés sújtotta haiti fővárosban, ahol a túlélők utáni kutatásról egyre inkább a sérült és hajléktalanná vált tömegek megsegítésére helyeződik át a hangsúly. Port-au-Prince-ben helyi idő szerint csütörtökön ismét kinyitott a kisebb zöldséges üzletek, borbélyüzletek egy része, valamint egyes gyógyszertárak is újra várják a vásárlókat. A boltok egy része hitelt is nyújt a pénzszűkében lévő törzsvásárlóknak.

Csak a koporsókészítőnek van munkája

A bankfiókok vidéken várhatóan pénteken, a fővárosban pedig szombaton nyitnak ki. Sok haiti a Richter-skála szerint 7-es erősségű múlt keddi földrengés óta most először vehet majd fel készpénzt a számlájáról - közölte Jocelyne Colimon Fethiere kereskedelmi miniszter.

A port-au-prince-i Charreron utcán közben már fagylaltot, rizst, banánt árulnak. A kisiparosok viszont csak lézengenek a január 12-i földrengésben romba dőlt vagy azóta roskadozó műhelyeik előtt, csak a koporsókészítőnek van sok munkája.

 

Az utcában mindenki elvesztette valamelyik hozzátartozóját, vagy megsérült valakije a katasztrófában. A szabad ég alatt vagy sátorban élnek, mert a házuk összedőlt vagy az utórengésektől tartanak. Elfoglalják magukat azzal, hogy reggel úgy tesznek, mintha dolgozni készülnének.

A hatóságok megkezdik a megrongálódott és életveszélyessé vált épületek lerombolását Port-au-Prince-nek abban a részében, amelyet a földrengés a leginkább sújtott. A kereskedőket felszólították, hogy üzletüket ürítsék ki. A hatóságok már nem győzik erővel, hogy a területet éjjel-nappal őrizzék. Csütörtökön a rendőrök a területen hat fosztogatót fogtak el.

Falvakat építenek a hajléktalanoknak

A természeti csapás becslés szerint másfél millió embert tett hajléktalanná. Paul-Antoine Bien-Aime belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy közülük mintegy 400 ezret a romba dőlt főváros környékén felépítendő falvakban terveznek elhelyezni. Közülük az első százezret a fővárostól északra, Croix Des Bouquets település mellett felhúzandó - egyenként tízezer fő befogadására alkalmas - ideiglenes sátorvárosokba telepítenének.

Az ENSZ brazil békefenntartó katonái már megkezdték a talajmunkákat egy olyan helyen, ahol az Amerikaközi Fejlesztési Bank 30 ezer embernek akar végleges otthont felépíttetni. A pénzintézet azt tervezi, hogy "munkáért élelmiszert" program keretében segít a haitiaknak felépíteni új házaikat, így korábbi lakóhelyük közelében maradhatnak.

Sok haiti egyelőre ötletszerűen kialakított, zsúfolt táborokban húzza meg magát, ahol nincs illemhely - ez növeli a fertőzések veszélyét -, és a szabad ég alatt alszik.

Öt év haladékot adott a Világbank

Öt évre felmentette a Világbank a földrengés sújtotta Haitit a nemzetközi pénzintézettel szemben fennálló 38 millió dolláros adóssága törlesztésének kötelezettsége alól - jelentette be a Világbank. A washingtoni székhelyű pénzintézet helyi idő szerint csütörtökön nyilvánosságra hozott közleménye szerint a Világbank azon munkálkodik, hogy a karibi országot teljesen felmentse a tartozás visszafizetése alól.

A dokumentum kitért arra, hogy a 38 millió dolláros tartozás Haiti küladósságának mindössze 4 százalékát teszi ki, és nem kellett kamatot fizetni utána a nemzetközi pénzintézetnek.

A Világbank 2005 óta egyébként nem folyósít hitelt Haitinak, csak segélyt nyújt számára, amelynek a teljes összege az évek során elérte a 308 millió dollárt. A pénzintézet január 13-án - a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés másnapján - már közölte, hogy további 100 millió dolláros segélyt nyújt Haitinak, amely a természeti csapás előtt is a nyugati félteke legszegényebb országának számított.

Több mint negyvenmillió eurónyi adományt ajánlottak fel Hollandia lakosai televíziós és rádióműsorokban a haiti földrengés károsultjainak javára - közölték a jótékonysági műsorok szervezői. Bert Koenders fejlesztési miniszter közölte, hogy a holland állam ugyanakkora összeggel egészíti ki az adományokat, mint amennyit az állampolgárok felajánlottak.

Börtönlázadás a fővárostól délre

Tíz rab halt meg, és 16 társuk szökött meg Haitin, amikor zavargások törtek ki a fegyintézetben, ahol fogva tartották őket - jelentette be csütörtökön Uruguay hadserege, amelyik az ENSZ békefenntartó missziójában vesz részt a karibi államban. A Haiti fővárosától délre, Les Cayes nevű településen lévő fegyintézetben 470 rabot tartanak fogva. A szökött fegyencek előkerítésére keresőakciót indítottak.

Haiti fővárosában a Port-au-Prince börtöne részben összeomlott a január 12-i, Richter skála szerint 7-es erősségű földrengésben. A Les Cayes település fegyintézeténél jóval nagyobb börtönből csaknem az összes elítéltnek - 4 ezer rabnak - sikerült elmenekülnie.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport