Aliz
6 °C
14 °C

Kezdenek kinyitni az üzletek Haitin

2010.01.22. 07:10 Módosítva: 2010-01-22 08:28:22
A földrengés után kezdenek újra kinyitni a kis üzletek és gyógyszertárak a földrengés sújtotta haiti fővárosban. Mintegy 400 ezer hajléktalanná váló embert a romba dőlt főváros környékén felépítendő falvakban terveznek elhelyezni. A Világbank öt évre felmentette Haitit 38 millió dolláros adóssága törlesztése alól.

Kezdenek újra kinyitni a kis üzletek és gyógyszertárak a földrengés sújtotta haiti fővárosban, ahol a túlélők utáni kutatásról egyre inkább a sérült és hajléktalanná vált tömegek megsegítésére helyeződik át a hangsúly. Port-au-Prince-ben helyi idő szerint csütörtökön ismét kinyitott a kisebb zöldséges üzletek, borbélyüzletek egy része, valamint egyes gyógyszertárak is újra várják a vásárlókat. A boltok egy része hitelt is nyújt a pénzszűkében lévő törzsvásárlóknak.

Csak a koporsókészítőnek van munkája

A bankfiókok vidéken várhatóan pénteken, a fővárosban pedig szombaton nyitnak ki. Sok haiti a Richter-skála szerint 7-es erősségű múlt keddi földrengés óta most először vehet majd fel készpénzt a számlájáról - közölte Jocelyne Colimon Fethiere kereskedelmi miniszter.

A port-au-prince-i Charreron utcán közben már fagylaltot, rizst, banánt árulnak. A kisiparosok viszont csak lézengenek a január 12-i földrengésben romba dőlt vagy azóta roskadozó műhelyeik előtt, csak a koporsókészítőnek van sok munkája.

 

Az utcában mindenki elvesztette valamelyik hozzátartozóját, vagy megsérült valakije a katasztrófában. A szabad ég alatt vagy sátorban élnek, mert a házuk összedőlt vagy az utórengésektől tartanak. Elfoglalják magukat azzal, hogy reggel úgy tesznek, mintha dolgozni készülnének.

A hatóságok megkezdik a megrongálódott és életveszélyessé vált épületek lerombolását Port-au-Prince-nek abban a részében, amelyet a földrengés a leginkább sújtott. A kereskedőket felszólították, hogy üzletüket ürítsék ki. A hatóságok már nem győzik erővel, hogy a területet éjjel-nappal őrizzék. Csütörtökön a rendőrök a területen hat fosztogatót fogtak el.

Falvakat építenek a hajléktalanoknak

A természeti csapás becslés szerint másfél millió embert tett hajléktalanná. Paul-Antoine Bien-Aime belügyminiszter úgy nyilatkozott, hogy közülük mintegy 400 ezret a romba dőlt főváros környékén felépítendő falvakban terveznek elhelyezni. Közülük az első százezret a fővárostól északra, Croix Des Bouquets település mellett felhúzandó - egyenként tízezer fő befogadására alkalmas - ideiglenes sátorvárosokba telepítenének.

Az ENSZ brazil békefenntartó katonái már megkezdték a talajmunkákat egy olyan helyen, ahol az Amerikaközi Fejlesztési Bank 30 ezer embernek akar végleges otthont felépíttetni. A pénzintézet azt tervezi, hogy "munkáért élelmiszert" program keretében segít a haitiaknak felépíteni új házaikat, így korábbi lakóhelyük közelében maradhatnak.

Sok haiti egyelőre ötletszerűen kialakított, zsúfolt táborokban húzza meg magát, ahol nincs illemhely - ez növeli a fertőzések veszélyét -, és a szabad ég alatt alszik.

Öt év haladékot adott a Világbank

Öt évre felmentette a Világbank a földrengés sújtotta Haitit a nemzetközi pénzintézettel szemben fennálló 38 millió dolláros adóssága törlesztésének kötelezettsége alól - jelentette be a Világbank. A washingtoni székhelyű pénzintézet helyi idő szerint csütörtökön nyilvánosságra hozott közleménye szerint a Világbank azon munkálkodik, hogy a karibi országot teljesen felmentse a tartozás visszafizetése alól.

A dokumentum kitért arra, hogy a 38 millió dolláros tartozás Haiti küladósságának mindössze 4 százalékát teszi ki, és nem kellett kamatot fizetni utána a nemzetközi pénzintézetnek.

A Világbank 2005 óta egyébként nem folyósít hitelt Haitinak, csak segélyt nyújt számára, amelynek a teljes összege az évek során elérte a 308 millió dollárt. A pénzintézet január 13-án - a Richter-skála szerinti 7-es erősségű földrengés másnapján - már közölte, hogy további 100 millió dolláros segélyt nyújt Haitinak, amely a természeti csapás előtt is a nyugati félteke legszegényebb országának számított.

Több mint negyvenmillió eurónyi adományt ajánlottak fel Hollandia lakosai televíziós és rádióműsorokban a haiti földrengés károsultjainak javára - közölték a jótékonysági műsorok szervezői. Bert Koenders fejlesztési miniszter közölte, hogy a holland állam ugyanakkora összeggel egészíti ki az adományokat, mint amennyit az állampolgárok felajánlottak.

Börtönlázadás a fővárostól délre

Tíz rab halt meg, és 16 társuk szökött meg Haitin, amikor zavargások törtek ki a fegyintézetben, ahol fogva tartották őket - jelentette be csütörtökön Uruguay hadserege, amelyik az ENSZ békefenntartó missziójában vesz részt a karibi államban. A Haiti fővárosától délre, Les Cayes nevű településen lévő fegyintézetben 470 rabot tartanak fogva. A szökött fegyencek előkerítésére keresőakciót indítottak.

Haiti fővárosában a Port-au-Prince börtöne részben összeomlott a január 12-i, Richter skála szerint 7-es erősségű földrengésben. A Les Cayes település fegyintézeténél jóval nagyobb börtönből csaknem az összes elítéltnek - 4 ezer rabnak - sikerült elmenekülnie.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?