Haiti lemondott a túlélőkről

2010.01.23. 22:26
A kormány utasítása alapján befejezték a földrengés esetleges túlélői utáni kutatást, jelentette be szombaton Genfben az ENSZ egyik szóvivője.

A port-au-prince-i kormány helyi idő szerint pénteken 16 (közép-európai idő szerint 22) órakor befejezettnek nyilvánította a kutatást és a mentést. A katasztrófa halálos áldozatainak számát aznap 111 ezer 499-ben állapították meg, a sérültekét pedig 190 ezerben.

A nemzetközi mentőalakulatok 132 túlélőt mentettek ki a romok alól a katasztrófa január 12-i napja óta. A mentést 1918 speciális mentő és 160 kutya végezte 67 csapatban. Ha a romokat átkutató mentők a leghalványabb jelét észlelik egy esetleges túlélőnek, természetesen azonnal cselekedni fognak ezután is, mondta az ENSZ humanitárius segítségnyújtást koordináló hivatalának szóvivője.

Francia és amerikai mentőcsoportok még szombaton is küzdöttek egy romok által eltemetett férfi kimentéséért, aki a földrengés utáni 11. napon életjeleket adott magáról, kopogtatott és beszélt. Csaknem négy órás megfeszített munkával sikerült utat vágni a törmelékek között a férfihoz, és kiemelni. Exantus Wismond viszonylag szerencsésen megúszta: tudta mozgatni végtagjait, de teste vészesen kiszáradt. Kint újságírók és bámészkodók ujjongva fogadták, amikor hordágyon kihozták a szabadba.

Pénteken is találtak két túlélőt, egy 84 éves asszonyt és egy 22 éves férfit. Az orvosok szerint az asszony - akit először jóval fiatalabbnak gondoltak - nagyon rossz állapotban volt, amikor rábukkantak, kevés a remény arra, hogy életben marad.

Szükség lesz a támogatásra

Az ENSZ Élelmezési Világprogramja (WFP) napról napra több ételadagot tud kiosztani a katasztrófa túlélői között, az adagok száma pénteken már kétmillió volt. Josette Sheeran, a WFP igazgatója elmondta, hogy a szakosított szervezet történetének legösszetettebb feladata a haiti művelet. Az infrastruktúra teljes összeomlása miatt gyakorlatilag a semmiből kellett felépíteni a segélyelosztó hálózatot, és a WFP-nek még hónapokig szüksége lesz a nemzetközi közösség támogatására ahhoz, hogy ellássa ottani feladatait.

A magyar adományozók eddig közel 240 ezer telefonhívást vagy sms-t indítottak az 1749-es segélyvonalra, ami 48 millió forintos támogatást jelent a földrengés sújtotta Haiti lakóinak. A Pannon, a T-Mobile, a T-Home és a Vodafone kedden indította el közös segélyvonalát. A 1749-es számot hívó, vagy az erre a számra a HAITI szót szöveges üzenetben küldő ügyfelek 200 forintot adományoznak az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF részére.

Egyhetes bevetés után 31 német speciális mentő a Dominikai Köztársaságból induló egyik menetrendszerinti járattal szombaton már hazaérkezett Németországba. A frankfurti repülőtéten a láthatóan kimerült mentőket tapssal köszöntötték a családtagok és a kollégák. Különlegesen kiképzett kutyákkal és különleges felszerelésekkel kutattak túlélők után a romok között.

XVI. Benedek pápa levelet küldött René Preval haiti elnöknek. A Vatikán által szombaton nyilvánosságra hozott levélben az egyházfő nyugalomra inti a haiti lakosokat annak érdekében, hogy a nemzetközi segély eljusson azokhoz, akiknek a legnagyobb szükségük van rá. A pápa imádkozott azért, hogy "az együttérzés töltsön el minden szívet". Köszönetet mondott a katasztrófamentőknek munkájukért, amelynek során "gyakran saját életüket teszik kockára".  • Hírek
  • Hírek