Etelka, Aletta
-5 °C
0 °C

Kártérítést fizet Izrael az ENSZ-nek

2010.01.23. 08:02
Bár a felelősségét nem ismeri el, megfizeti az ENSZ-nek a Gázai-övezet elleni tavaly januári offenzíva során okozott károkat Izrael. A harcok során az ENSZ segélyügynökségeinek épületei sérültek. A világszervezet szerint Izrael most először téríti meg az okozott károkat.

Tíz és fél millió dolláros kártérítést fizetett Izrael az ENSZ-nek, többek között amiatt, hogy a zsidó állam hadseregének gázai övezeti offenzívája idején találat érte a világszervezet palesztin menekülteket segélyező ügynökségének (UNWRA) kirendeltségét, tizenegy ENSZ-alkalmazott pedig könnyebben megsebesült a harcokban. Az ENSZ szóvivője, Martin Nesirky szerint a világszervezet ezzel rendezettnek tekinti az ügyet.

Egy neve elhallgatását kérő izraeli ENSZ-diplomata szerint országa a felelősség vállalása nélkül fizet kártérítést. A fizetés hangsúlyozottan az ENSZ-nek, valamint a Gázai övezetben és a Közel-Keleten másutt palesztin menekülteket segélyező ENSZ-ügynökségnek okozott anyagi károkkal függ össze.

ENSZ-tisztségviselők szerint a világszervezet korábbi izraeli hadműveletek során keletkezett károkért is követelt már kártérítést, de úgy vélik, Izrael most először fizetett.

Egy tavaly végzett ENSZ-vizsgálat 11,2 millió dollárra becsülte a szervezet hét gázai övezeti épületében a harcok során keletkezett károk értékét, amelyekért az ENSZ szinte kizárólag izraeli katonákat tett felelőssé. Az ENSZ által felkért szakértők később 750 ezer dollárral kisebb kárértéket állapítottak meg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!