Viola
-5 °C
-2 °C

Nagy sebességű vonatok ellen tüntettek

2010.01.23. 21:21 Módosítva: 2010-01-23 21:21:54
Több ezren tüntettek szombaton Olaszországban, Franciaországban és Spanyolországban a nagysebességű vasutak (LGV) tervezett vonalbővítése ellen. Az aktivisták felszólították az érdekelt európai kormányokat, hogy ne terjesszék ki a hálózatot.

"Legalább 20 ezer tüntető volt, és rengeteg rendőr is" - mondta a No Tav nevű csoport vezetője, Alberto Perino az olasz újságíróknak Susa városában, Torinóhoz közel. A csoport neve a "nemet a nagy sebességű vonatokra" szlogen rövidítése.

Franciaország és Olaszország 2001-ben állapodott meg, hogy a térségben az európai hálózat újabb részeként kiépítik a nagy sebességű szerelvények vonalát, amelyen a Milánó és Párizs között közlekedő vonatok menetideje az eddigi hétről négy órára csökkenne. 15 milliárd euróra becsülik a költségeket.

Susa és a környező völgy lakosai azonban nem kérnek a nagy sebességű vonatból, mivel annak megépítéséhez különleges pályákat és több alagutat is ki kell alakítani, és ezek szerintük tönkreteszik a természetet.

A susai demonstrációval egy időben Franciaországban és Spanyolországban is voltak tüntetések, mivel a tervek szerint a nagy sebességű vonathálózatba bekapcsolnák a baszk régiót is. A tiltakozók a franciaországi határvárosról, Hendaye-ról elnevezett röpiratukban azt közölték, hogy "a nagy sebességű vonatok hálózatának kiépítése ellentétben van a fenntartható fejlődés elvével, mivel a terv ökológiai, társadalmi és emberi katasztrófával fenyeget".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!