Olivér
4 °C
8 °C

Obama lobbipénzektől félti a demokráciát

2010.01.23. 16:17
Barack Obama bírálta a legfelsőbb bíróság csütörtöki döntését, amellyel lehetővé teszi, hogy a vállalatok korlátozás nélkül pumpáljanak pénzt a választási kampányokba. A döntés főleg a republikánusoknak kedvez.

Barack Obama amerikai elnök szokatlanul éles szavakkal bírálta, és a demokrácia elleni közvetlen támadásnak minősítette szombaton szokásos heti rádió- és internetes beszédében az amerikai legfelsőbb bíróság ítéletét, miszerint a vállalatok ezentúl korlátozás nélkül költhetnek választási kampányokra.

"A döntés megnyitotta a zsilipeket a lobbipénzek korlátlan mennyiségének demokráciánkba áramlása előtt" - fogalmazott az amerikai elnök. "Általa a lobbisták új lehetőségeket kapnak dollármilliók reklámcélokra költésére, hogy rábírják a nép választott képviselőit, az ő érdekeikben lépjenek fel, vagy hogy megbüntessék azokat, akik ezt nem teszik" - mondta.

Egyúttal  figyelmeztetett: az ítélettel külföldi konszerneknek lehetőségük lesz arra, hogy pártadományokkal beavatkozzanak az amerikai választásokba.

Az amerikai legfelsőbb bíróság egy húszéves tilalmat feloldva csütörtökön úgy döntött: a vállalatok ezentúl korlátozás nélkül költhetnek választási kampányokra. A testület élesen megosztott volt a kérdésben: a jövőbeni kongresszusi és az elnökválasztási kampányok finanszírozását döntően befolyásoló határozatát 5-4 arányú szavazással hozta meg.

Barack Obama

Az eddigi szabályozás szerint gazdasági társaságok nem pénzelhettek közvetlenül választási hirdetéseket, és a pártok a vállalati adományokat csak adminisztrációs célokra fordíthatták. A legfelsőbb bírósági döntés értelmében a cégek ezentúl viszont bármekkora pénzösszeget fordíthatnak olyan reklámokra, amelyek egy-egy jelölt mellett vagy ellen folynak. Továbbra sem utalhatnak át viszont közvetlenül támogatást a jelölteknek.

A bírósági döntés vereség a kampányfinanszírozási korlátozás pártolóinak - köztük Obama elnöknek is -, akik azt hangoztatták, hogy gátat kell szabni az érdekcsoportok politikai befolyásának. A tilalom eltörlését üdvözlők viszont azzal érveltek, hogy az eddigi korlátozás szinte a szólásszabadság alkotmányba ütköző korlátozásával ért fel.

Az ítéletnek alighanem döntő befolyása lesz már az idei félidős, sorsdöntő fontosságú kongresszusi választásokra is. A legtöbbet a konzervatív republikánusok profitálhatnak belőle, akik a vezető üzleti körök hagyományos szövetségesei.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?