Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Obama lobbipénzektől félti a demokráciát

2010.01.23. 16:17
Barack Obama bírálta a legfelsőbb bíróság csütörtöki döntését, amellyel lehetővé teszi, hogy a vállalatok korlátozás nélkül pumpáljanak pénzt a választási kampányokba. A döntés főleg a republikánusoknak kedvez.

Barack Obama amerikai elnök szokatlanul éles szavakkal bírálta, és a demokrácia elleni közvetlen támadásnak minősítette szombaton szokásos heti rádió- és internetes beszédében az amerikai legfelsőbb bíróság ítéletét, miszerint a vállalatok ezentúl korlátozás nélkül költhetnek választási kampányokra.

"A döntés megnyitotta a zsilipeket a lobbipénzek korlátlan mennyiségének demokráciánkba áramlása előtt" - fogalmazott az amerikai elnök. "Általa a lobbisták új lehetőségeket kapnak dollármilliók reklámcélokra költésére, hogy rábírják a nép választott képviselőit, az ő érdekeikben lépjenek fel, vagy hogy megbüntessék azokat, akik ezt nem teszik" - mondta.

Egyúttal  figyelmeztetett: az ítélettel külföldi konszerneknek lehetőségük lesz arra, hogy pártadományokkal beavatkozzanak az amerikai választásokba.

Az amerikai legfelsőbb bíróság egy húszéves tilalmat feloldva csütörtökön úgy döntött: a vállalatok ezentúl korlátozás nélkül költhetnek választási kampányokra. A testület élesen megosztott volt a kérdésben: a jövőbeni kongresszusi és az elnökválasztási kampányok finanszírozását döntően befolyásoló határozatát 5-4 arányú szavazással hozta meg.

Barack Obama

Az eddigi szabályozás szerint gazdasági társaságok nem pénzelhettek közvetlenül választási hirdetéseket, és a pártok a vállalati adományokat csak adminisztrációs célokra fordíthatták. A legfelsőbb bírósági döntés értelmében a cégek ezentúl viszont bármekkora pénzösszeget fordíthatnak olyan reklámokra, amelyek egy-egy jelölt mellett vagy ellen folynak. Továbbra sem utalhatnak át viszont közvetlenül támogatást a jelölteknek.

A bírósági döntés vereség a kampányfinanszírozási korlátozás pártolóinak - köztük Obama elnöknek is -, akik azt hangoztatták, hogy gátat kell szabni az érdekcsoportok politikai befolyásának. A tilalom eltörlését üdvözlők viszont azzal érveltek, hogy az eddigi korlátozás szinte a szólásszabadság alkotmányba ütköző korlátozásával ért fel.

Az ítéletnek alighanem döntő befolyása lesz már az idei félidős, sorsdöntő fontosságú kongresszusi választásokra is. A legtöbbet a konzervatív republikánusok profitálhatnak belőle, akik a vezető üzleti körök hagyományos szövetségesei.