Olivér
5 °C
8 °C

Putyin óva int a despotizmustól

2010.01.23. 11:44
Az orosz politikai rendszer reformjáról tárgyaltak a pártok Moszkvában. Medvegyev szerint a regionális parlamentekben lejjebb kellene vinni a bejutáshoz szükséges határt, míg Putyin szerint a változtatásoknál el kell kerülni a végleteket.

Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök pénteken az államtanács Moszkvában tartott ülésén figyelmeztetett, hogy a politikai rendszert óvatosan és megfelelő időben kell reformálni. "El kell kerülni a politikai élet ukranizálódását, de a totalitarianizmus és a despotizmus felé sem szabad elindulni" - mondta, előbbit az instabilitással kötve össze. Az ülésen a pártok először foglalkoztak kizárólag a politikai rendszer reformjával, amelyre a parlamenten kívüli pártok vezetőit is meghívták.

Az orosz miniszterelnök egyben élesen elutasította, hogy megvizsgálja a regionális választási csalásokra vonatkozó panaszokat, amelyek az intereneten több helyen is megjelentek. "Az interneten minden második oldal pornó" - mondta.

Az ülést vezető Dmitrij Medvegyev orosz elnök azt mondta, hogy a súlyos csalásokról szóló állításokat nem tudták bizonyítani, a bíróságra került negyven esetből alig néhányban állapítottak meg visszaélést. Szerint az orosz politikai rendszer nem tökéletes, de működik.

Arról is beszélt, hogy a mai társadalomban elkerülhetetlen a nézetek pluralitása, amelyet figyelembe kell venni, és a politikai irányítás elveinek meg kell felelniük a sokszínűségnek.

Medvegyev a parlament két házához november 12-én intézett üzenetében már tett javaslatokat a régiók politikai intézményeinek megreformálására. A pénteki tanácskozáson bejelentette, hogy hamarosan törvényjavaslatot terjeszt a duma elé, amely alapján a regionális parlamentekben helyet kaphatnának a szavazatok öt százalékát megszerző pártok is. A szövetségi parlament esetében a bejutási küszöb 7 százalék. Az Egyesült Oroszországnak 315 helye a 450 fős dumában.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?