Judit
3 °C
7 °C

Bin Laden hangfelvételen vállalta a karácsonyi merényletet

2010.01.24. 12:46
Oszama bin Laden az általa vezetett al-Kaida terrorhálózat nevében hangfelvételen jelezte: vállalja a karácsonyra időzített repülőgépes merényletkísérletet.

A hangfelvételt vasárnap lejátszotta az al-Dzsazíra pánarab hírtelevízió. Bin Laden közli, hogy a merényletkísérletet üzenetnek szánták, olyannak, mint amilyen az Egyesült Államok ellen 2001. szeptember 11-én elkövetett terrortámadás is volt. Kijelentette, hogy újabb merényleteket terveznek az Egyesült Államok ellen. Barack Obama amerikai elnökhöz intézve szavait azt mondta: "Ha tudnánk üzenni önöknek szavakban, akkor nem repülőgépek révén üzentünk volna".

A Delta Airlines amerikai légitársaság Amszterdamból Detroitba tartó egyik járatát december 25-én egy nigériai férfi, Umar Faruk Abdulmutallab akarta felrobbantani ruhájába rejtett pokolgéppel, de az nem robbant. "Amerika nem álmodhat biztonságról mindaddig, amíg a biztonság meg nem valósul Palesztinában. Ha Isten is úgy akarja, addig folytatjuk támadásainkat önök ellen, ameddig az izraelieket támogatják" – jelentette ki a terroristavezér.

A nigériai fiatalemberről már korábban tudott volt, hogy feltehetőleg az al-Kaida képezte ki Jemenben. Az al-Kaida jemeni szárnya pedig bejelentette, hogy tagjai tervelték ki a karácsonyi repülőgépes merényletet.

Nincs mód arra, hogy ellenőrizni lehessen az új hangfelvétel hitelességét, de a beszélő hangja hasonlít azokra a hangokra, amelyek az Oszama bin Ladennek tulajdonított korábbi felvételeken voltak hallhatók.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?