István, Vajk
18 °C
33 °C
Index - In English In English Eng

Tizenegy nappal a földrengés után is találtak még túlélőt Haitin

2010.01.24. 08:12 Módosítva: 2010.01.24. 08:12
A haiti földrengést követő tizenegyedik napon, szombaton is sikerült kimenteni a romok alól egy férfit a fővárosban.

A 24 éves haiti fiatalembert egy belvárosi szálloda romjai alól hozták ki francia, amerikai és görög mentőkből álló csoport tagjai. A férfi kopogtatott és beszélt a hozzá mind közelebb kerülő mentőkkel, akik a Hotel Napoli Inn épületének maradványai alól ásták ki a túlélőt.

Csaknem négy órás megfeszített munkával sikerült utat vágni a törmelékek között a férfihoz, és kiemelni Wismond Exantust. A férfi viszonylag szerencsésen megúszta a történteket: tudta mozgatni végtagjait, de teste vészesen kiszáradt. Kint újságírók és bámészkodók ujjongva, tapsolva fogadták, amikor a francia tűzoltók hordágyon kihozták a szabadba. Exantust azonnal kórházba szállították.

Még lehetnek túlélők

A mentőcsoport tagjai szerint még több túlélő lehet a romok alatt, egyes források úgy tudják, hogy még négy férfi és egy nő lehet a törmelékek között, akiket még megpróbálnak kihozni. Exantus beszámolója adott alapot azt feltételezni, hogy további túlélők lehetnek lent, de a mentők nem észlelték mások életjeleit.

Christophe Renou, a francia tűzoltók parancsnoka valóságos csodának minősítette Exantus túlélését, és azt mondta, remélhetőleg nem ez az utolsó csoda. Ami történt, az egyszerűen elképesztő, hihetetlen, hiszen tizenegy napig ellenállt – mondta a Didier le Bret, Franciaország haiti nagykövete.

A haiti fiatalember annak köszönheti megmenekülését, hogy segélykérését meghallotta testvére, aki folyamatosan kutatott utána, és értesítette a mentőalakulatokat. Szerencséjére a törmelékek között egy olyan, a betontömbök alkotta üregbe került, ahol tudott mozogni, és némi folyadékhoz is jutott. Amikor a mentők közeledtek hozzája, azt kérte, hogy előbb némi fény juthasson le az üregbe. A tizenegy napot a romok alatt eltemetve, teljes sötétségben töltő fiatalember azt hitte, hogy csak hat napja van az összeomlott háromszintes szálloda törmelékeinek fogságában.

Előzőleg a port-au-prince-i kormány utasítása alapján a haiti fővárosban befejezték a földrengés esetleges túlélői utáni kutatást. Az ENSZ egyik szóvivője azt jelentette be, hogy "a kormány befejezettnek nyilvánította a kutatást és a mentést". A nemzetközi mentőalakulatok több mint 130 túlélőt mentettek ki a romok alól a január 12-i földrengést követően.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport