Szilvia
5 °C
16 °C

The Observer: Magyarország megtévesztéssel adatott ki két brit gyanúsítottat

2010.01.24. 13:37
A magyar hatóságok "félrevezetéssel" érték el, hogy az eljáró londoni bíróság hozzájárult két brit gyanúsított kiadatásához, írta a magyarországi vizsgálati fogságban lévő két brit ügyvédeit idézve a The Observer. A két britet azon az alapon adták ki, hogy büntetőeljárás indul ellenük, de a hatóságok valójában még a bizonyítékokat gyűjtik. A Fővárosi Főügyészség szerint azonban nem jártak el helytelenül, Magyarországon már a vizsgálati szakaszban ki lehet adni az európai elfogatóparancsot, ügyészségi vádemelés nélkül is.

Michael Turner és üzlettársa, Jason McGoldrick egy marketing-vállalkozást működtetett Magyarországon. Miután a cég hat éve csődbe ment, vádat emeltek ellenük azzal a gyanúval, hogy 134 ügyfelet csalárd módon 18 ezer fonttal (5,4 millió forint) megkárosítottak. A brit hatóságok kiadták Turnert és McGoldricket Magyarországnak, ahová a két gyanúsított november 2-án megérkezett. A legnagyobb vasárnapi brit baloldali lap írása szerint a két brit "önként repült Budapestre", arra számítva, hogy bírósági tárgyaláson kell megjelenniük. Ehelyett "megbilincselték és börtönbe hajították őket".

Havi egy látogatás, heti egy zuhany, napi egy óra testmozgás

A lap szerint "több mint 80 napi fogva tartás után" eddig egyetlen rendőrségi kihallgatás volt az ügyben. A brit őrizeteseknek naponta mindössze egy óra testgyakorlást engedélyeznek, hetente egyszer zuhanyozhatnak, és havonta egyszer látogathatják meg őket hozzátartozóik, áll a The Observer cikkében. A lap szerint a magyar bűnügyi igazságszolgáltatási rendszer "kemény, bürokratikus és hírhedten lassú".

Az újság idézi a két brit jogi képviselőit, akik szerint a magyar hatóságok félrevezető módon érték el az eljáró londoni bíróságnál a kiadatás jóváhagyását, azt a benyomást keltve, hogy az ügyészségi anyag elkészült, és a gyanúsítottak már a bírósági eljárásra utaznak Magyarországra. Lord Dartmouth, aki az Egyesült Királyság Függetlenségi Pártját (UKIP) képviseli az Európai Parlamentben – e párt fő programja a brit EU-tagság feladása – a napokban Budapesten járt, hogy kifejezze aggályait a magyar hatóságoknak.

Még a bízonyítékokat gyűjtjük

A brit politikus a The Observernek azt mondta: az európai elfogatóparancs, amelynek alapján a két britet kiadták, "rosszul átgondolt ... nem megfelelő jogszabály", amelyet "ezek után ismét át kell tekinteni". Lord Dartmouth szerint Budapesten "példaszerű udvariassággal" fogadták, ám az ügynek "aligha ez a lényegi pontja ... (a két britet) azon az alapon adták ki, hogy büntetőeljárás indul ellenük, de a hatóságok valójában még a bizonyítékokat gyűjtik".

A magyar fél a lap szerint cáfolja, hogy helytelenül alkalmazta volna a kiadatási eljárást. Skoda Gabriella, a Fővárosi Főügyészség szóvivője a The Observernek elmondta: a magyar törvények teljes összhangban vannak azokkal az EU-bizottsági ajánlásokkal, amelyek az európai elfogatóparancs kibocsátását szabályozzák. Elmondta azt is, hogy Magyarországon már a vizsgálati szakaszban ki lehet adni az európai elfogatóparancsot, ügyészségi vádemelés nélkül is.

Az ügy már korábban politikai szintre emelkedett. A két brit gyanúsított parlamenti képviselője novemberben közölte, hogy Jack Straw brit igazságügyi miniszter elé tárja az esetet. Jim Knight hangot adott annak a véleményének is, hogy az európai elfogatóparancsot "ez esetben helytelenül alkalmazták". A két brit gyanúsított rokonai és barátai a brit parlament és a londoni magyar nagykövetség előtt is tüntettek már az ügyben.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?