Valér
-2 °C
0 °C

A riadó közben békésen vásárolgatott a laptopos férfi

2010.01.25. 21:17
Hibázott a személyzet a müncheni reptéren, miután riadó rendeltek el, mert úgy vélték, egy utas laptopján robbanóanyag nyomait találták. A rendőrség azt hitte, a férfi elmenekült, de később kiderült, egy reptéri boltban vásárolgatott, majd újra biztonsági ellenőrzésre ment, második próbálkozásra nem találtak nála semmit.

Teljes mértékben hamis riadó volt a múlt héten a müncheni nemzetközi repülőtéren, ismerték el hétfőn az illetékes hatóságok.

Az eset még az elmúlt hét szerdáján történt, amikor egy utas laptopjának ellenőrzésekor robbanószerre utaló nyomokat észleltek. A rendőrség akkor még azt közölte, hogy a laptop tulajdonosa elmenekült, és bár nagy erőkkel keresték, később sem találták meg.

A hétfői közleményből azonban kiderült, hogy a biztonsági személyzet hibát hibára halmozott. A hatóságok ugyanis kiderítették: az 50 év körüli férfi el sem tűnt, hanem egy idő múlva átvonult a másik biztonsági kordonon, de a berendezés akkor már semmit nem jelzett.

Az ügy akkor hatalmas botránnyá dagadt, mostanra inkább már kínossá vált, de súlyos biztonsági hiányosságokra irányította rá a hatóságok figyelmét. Thomas de Maiziere belügyminiszter azonnali vizsgálatot sürgetett és ismételten állást foglalt az utasok egész testét átvilágító berendezések, az testszkennerek bevezetése mellett.

A múlt szerdai különös incidens után órákra megbénult a müncheni repülőtér. A hatóságok gyakorlatilag rendkívüli állapotot léptettek életbe, több mint 100 járat órákat késett, és 33 járatot töröltek.

Több nap hallgatás után azonban a hatóságok előálltak a legújabb verzióval, amely szakértők szerint még inkább súlyos mulasztásokra vall. A férfi ugyanis nem tűnt el - hiába kereste intenzíven a rendőrség - csak épp a repülőtér egyik üzletében vásárolt. Később - a több órás blokád feloldása után - minden nehézség nélkül átjutott az ellenőrzésen, a berendezés ugyanis másodszorra már semmilyen robbanóanyagot nem jelzett.

A közlemény szerint a hatóságok mindezt a videofelvételek ismételt ellenőrzésével derítették ki. A férfi nevét, illetve állampolgárságát nem tudják, a repülőtér schengeni szárnyában ugyanis az utazáshoz nem szükséges az igazolvány, és az ellenőrzéskor pedig elegendő a beszálló kártya.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!