Sára, Márió
-2 °C
1 °C
Index - In English In English Eng

Franciaország nem küld több harcoló alakulatot Afganisztánba

2010.01.25. 23:02
Franciaország nem küld több harcoló alakulatot Afganisztánba, csak kiképzőket és civil szakembereket - közölte hétfőn a francia elnök.

"Ha szükség van több emberre a kiképzéshez, a rendőrség mellé, a lakosság megsegítésére, Afganisztán megsegítésére, miért ne? De harcoló alakulatokat? Nem" - válaszolta egy kérdésre Nicolas Sarkozy a TF1 tv-adó műsorában.

Diplomáciai forrásból úgy tudni, Barack Obama amerikai elnök nemrég igyekezett meggyőzni a francia államfőt arról, hogy vezényeljen még több katonát Afganisztánba, hogy segítse az egyre terjeszkedő tálib lázadók elleni harcot. Párizs korábban azt jelezte, hogy az amerikai kérésre a csütörtöki nagyszabású londoni Afganisztán-konferencián ad végleges választ.

Sarkozy emlékezetett arra, hogy amikor másfél évvel ezelőtt a parlament hozzájárulását kérte az akkori 700 fős francia csapaterősítéshez, ígéretet tett arra, hogy ezt követően több harcoló alakulatot nem küld Franciaország Afganisztánba. "Próbálom az ígéretemet és szavamat lelkiismeretesen betartani" - hangsúlyozta. A francia elnök ugyanakkor megerősítette, hogy csapatkivonást nem tervez. "Franciaország Afganisztánban marad, mert ez kívánja a biztonságunk" - fogalmazott Sarkozy. Jelezte, hogy a legfőbb kockázat az Afganisztánnal szomszédos Pakisztánt érinti, mert az nukleáris fegyverrel rendelkezik.

A katonák számát tekintve Franciaország jelenleg a negyedik legjelentősebb résztvevője az afganisztáni missziónak: eddig 3750 katonát mozgósított, ebből 3300 állomásozik ténylegesen az ázsiai országban. Az Afganisztánban múlt év végén elrabolt két francia újságíró az államfő szerint "életben van és egészséges, de a helyzet nagyon nehéz és nagyon veszélyes". Sarkozy elmondta, hogy találkozott az újságírók családjával és arról biztosította őket, hogy minden energiáját, hasonlóan az Afganisztánban állomásozó francia katonákéhoz, mozgósította azért, hogy a tévések kiszabaduljanak.

A France 3 közszolgálati televízió újságíróit december 30-án rabolták el Kabultól északra mintegy 120 kilométerre, Kapisza tartományban. A térségben francia katonák állomásoznak a tálibok ellen küzdő, NATO vezette nemzetközi misszió keretében. A múlt hétvégén felháborodást váltott ki politikai és szakmai körökben az elnöki hivatal vezetőjének nyilatkozata, amelyben az elrabolt újságírók kapcsán azt mondta, hogy "nem kellene mindenáron a szenzációt keresnie" a sajtónak. Claude Guéant az újságírók felkutatására indított akció "jelentős összegéről" is beszélt, idézve az államfőt, aki szerinte meggondolatlansággal vádolta meg a tévéseket.