Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kivégezték Vegyi Alit

2010.01.25. 17:01
A bagdadi kormányszóvivő bejelentette, hogy végrehajtották a halálos ítéletet a Vegyi Aliként elhíresült Ali Hasszán Al- Mazsidon. Szaddám unokatestvérét több mint 100 ezer ember haláláért vonták felelősségre

Hétfő reggel felakasztották Szaddám Huszein unokatestvérét, a Vegyi Ali néven elhíresült Ali Haszán al-Madzsídot. Bár Ali leginkább a háttérből irányított, őt tartották Szaddám egyik legkegyetlenebb emberének. Volt titkosszolgálati vezető, magasrangú pártfunkcionárius, és a diktátor családján belül is fontos poziciót foglalt el.

000T TRDV622307

Becenevét a nyolcvanas-kilencvenes évek fordulóján kapta. A legembertelenebb vegyi fegyverek bevetésétől sem riadt vissza, amikor Szaddám ellenfeleivel kelett leszámolni. Kurdok és síiták ellen elkövetett népirtásért négy perben is fellelősségre vonták, és először 2007-ben, majd negyedszer idén januárban ítélték halálra

Két héttel ezelőtt az észak-iraki Halajab városa elleni támadásban vállalt szerepéért találták bűnösnek. Ő látta el kézjegyével azt az utasítást, ami a kurdok lakta területen minden ellenséges ember és állat elpusztítását elrendelte. A mustárgázt is használló iraki kormányerők 4000 falut romboltak le és egyes források szerint 100 ezer, mások szerint 180 ezer kurd nemzetiségű iraki haláláért felelősek.

TRNic423197

2003-ban fogták el az amerikai csapatok, Szaddám Huszein kivégése óta ő a legmagasabb rangú iraki politikus, akit kivégeztek a diktatúra idején elkövetetett bűneiért.

Nem sokkal a halálós ítélet végrahajtását bejelentő kormányszóvivői tájékoztató előtt három bomba robbant a iraki kormánynak is otthont adó Zöld Zóna közelében, a város szállodanegyedében. Egyelőre nem tudni, hogy a két eseménynek van-e egymáshoz köze.