Sára, Márió
-6 °C
2 °C

Lemondott Bologna polgármestere

2010.01.25. 22:14
Lemondott Flavio Delbono bolognai polgármester, miután botrányt keltett, hogy közpénzekből finanszírozta az egykori barátnőjével folytatott utazásait. Delbono a legnagyobb olasz ellenzéki tömörülés, a baloldali Demokrata Párt színeiben töltötte be a városvezetői posztot.

A polgármester ellen közpénzek elsikkasztása, hatalommal való visszaélés és súlyos csalás miatt indult vizsgálat. A városi tanácsban azzal indokolta lépését, hogy polgármesteri tevékenységére kedvezőtlenül hathat az az időszak, amelyet az igazságszolgáltatás előtti esetleges védekezésével kell majd eltöltenie.

Húsz nap múlva hatályba lépő lemondását azután jelentette be, hogy közzétették: vizsgálat indul ellene, amiért 2003 és 2009 között - amikor még Emilia-Romagna régió alelnöke volt - hivatali költségvetésének terhére számolta el az egykori barátnőjével és titkárnőjével, Cinzia Cracchival lebonyolított utazásait, köztük egy mexikói utat is.

Delbono 2009-ben lett polgármester a közép-észak-olaszországi régió székhelyéül szolgáló nagyvárosban, amelyet gyakran csak vörös Bolognaként emlegetnek, mivel a II. világháború óta az egykor kommunista baloldal bevehetetlen bástyájának számított. A politikus botrányos távozása súlyos csapást jelent pártja számára, amely most, a közelgő március 28-29-i regionális választásokon amúgy is rossz esélyekkel veszi fel a versenyt a Silvio Berlusconi vezette jobboldali kormánykoalícióval.

Szombaton, a bolognai ügyésznél eltöltött ötórás meghallgatásáról távozóban, Delbono még kizárta a lemondás lehetőségét arra az esetre is, ha bíróság elé kell állnia.