Ábrahám
17 °C
29 °C

Obama minden elődjénél jobban megosztotta Amerikát

2010.01.25. 20:03
A republikánusoknak csak 23 százaléka támogatja Obamát, a demokraták között még 88 százalékos az amerikai elnök népszerűsége. A Gallup felméréséből az derül ki, hogy a 65 százalékpontos különbség a valaha mért legnagyobb az elnökök között.

Barack Obama mandátuma első évében minden korábbi elnöknél jobban megosztotta az Egyesült Államokat, derült ki a Gallup intézet felméréséből.  Az ellenzéki republikánusok többsége Obama ellen fordult, miközben a demokrata pártiak nagyobb része továbbra is támogatja működését.

A népszerűségi mutatók szerint ennyire még soha nem volt megosztott a társadalom egy elnök első évében. Obama az utóbbi egy évben átlagosan 88 százalékos népszerűséget élvezett a Demokrata Párt hívei körében, míg a republikánusoknak csak 23 százaléka állt mögötte. Ekkora, 65 százalékpontos különbséget a Gallup még soha nem mért.

Bill Clinton esetében - aki eddig a csúcsot tartotta - a Fehér Házban töltött első év után az eltérés 52 százalék volt; őt a republikánusok jobban, a demokraták viszont kevésbé szerették, mint Obamát.

George W. Bush első évét 45 pontos különbséggel zárta, akkor még a republikánusok csaknem egyöntetű támogatását élvezte, és a demokratáknak is csaknem a fele helyeselte tevékenységét. Ugyanilyen magas megítélésbeli különbség volt a republikánusok és a demokraták között Ronald Reagan elnökségének első éve után.

Korábbi elnökök hasonló adataiból a Gallup szerint az derül ki, hogy Amerika ma sokkal megosztottabb, mint például Eisenhower, Kennedy vagy Johnson elnök idején volt (a vizsgált érték Reagan előtt Nixon idején volt a legmagasabb, 34 százalék).

A Gallup megjegyezte, Obama kudarcot vallott abban, hogy megszüntesse Washingtonban a pártos szembenállást, ahogy ezt kampányában ígérte. (Ez elődjének, Bushnak sem sikerült.) Ebben nagy szerepet játszott, hogy sok republikánus politikus úgy számolt, az Obamával való erőteljes szembehelyezkedés, sőt, az elnök démonizálása a leggyorsabb út ahhoz, hogy a Republikánus Párt visszakerüljön a hatalomba.

Az intézet szerint Obama ilyen mértékű republikánus elutasítottságában az is közrejátszik, hogy egyre fogy azoknak a száma, akik republikánus pártiaknak vallják magukat, különösen sok mérsékelt szavazó távozik a pártból.

Obama meghirdette az amerikai álmot a középosztálynak

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke az amerikai álom megújítását ígérve adókönnyítéseket és egyéb intézkedéseket tartalmazó segélycsomagot hirdetett hétfőn a középosztály megsegítésére. Kifejtette, kormányának az a legfőbb célja, hogy jó, fenntartható munkahelyeket teremtsen, hosszabb távon pedig megszüntesse a középosztály biztonságának romlását.

A középosztályra nehezedő terhek enyhítése céljából több javaslatot tett. A gyerekeket és időseket gondozó családok további adókönnyítéseket kapnának, megnövelnék az állami gyerekgondozási alapot, több pénzt költene az állam az időseket otthonaikban ellátó családok megsegítésére, átláthatóbbá és biztonságosabbá tennék a nyugdíjtakarékossági számlákat, ezenkívül könnyítenének a frissen végzett egyetemisták esetében a diákhitelek törlesztési kötelezettségén a részletek limitálásával.