Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Obama minden elődjénél jobban megosztotta Amerikát

2010.01.25. 20:03
A republikánusoknak csak 23 százaléka támogatja Obamát, a demokraták között még 88 százalékos az amerikai elnök népszerűsége. A Gallup felméréséből az derül ki, hogy a 65 százalékpontos különbség a valaha mért legnagyobb az elnökök között.

Barack Obama mandátuma első évében minden korábbi elnöknél jobban megosztotta az Egyesült Államokat, derült ki a Gallup intézet felméréséből.  Az ellenzéki republikánusok többsége Obama ellen fordult, miközben a demokrata pártiak nagyobb része továbbra is támogatja működését.

A népszerűségi mutatók szerint ennyire még soha nem volt megosztott a társadalom egy elnök első évében. Obama az utóbbi egy évben átlagosan 88 százalékos népszerűséget élvezett a Demokrata Párt hívei körében, míg a republikánusoknak csak 23 százaléka állt mögötte. Ekkora, 65 százalékpontos különbséget a Gallup még soha nem mért.

Bill Clinton esetében - aki eddig a csúcsot tartotta - a Fehér Házban töltött első év után az eltérés 52 százalék volt; őt a republikánusok jobban, a demokraták viszont kevésbé szerették, mint Obamát.

George W. Bush első évét 45 pontos különbséggel zárta, akkor még a republikánusok csaknem egyöntetű támogatását élvezte, és a demokratáknak is csaknem a fele helyeselte tevékenységét. Ugyanilyen magas megítélésbeli különbség volt a republikánusok és a demokraták között Ronald Reagan elnökségének első éve után.

Korábbi elnökök hasonló adataiból a Gallup szerint az derül ki, hogy Amerika ma sokkal megosztottabb, mint például Eisenhower, Kennedy vagy Johnson elnök idején volt (a vizsgált érték Reagan előtt Nixon idején volt a legmagasabb, 34 százalék).

A Gallup megjegyezte, Obama kudarcot vallott abban, hogy megszüntesse Washingtonban a pártos szembenállást, ahogy ezt kampányában ígérte. (Ez elődjének, Bushnak sem sikerült.) Ebben nagy szerepet játszott, hogy sok republikánus politikus úgy számolt, az Obamával való erőteljes szembehelyezkedés, sőt, az elnök démonizálása a leggyorsabb út ahhoz, hogy a Republikánus Párt visszakerüljön a hatalomba.

Az intézet szerint Obama ilyen mértékű republikánus elutasítottságában az is közrejátszik, hogy egyre fogy azoknak a száma, akik republikánus pártiaknak vallják magukat, különösen sok mérsékelt szavazó távozik a pártból.

Obama meghirdette az amerikai álmot a középosztálynak

Barack Obama, az Egyesült Államok elnöke az amerikai álom megújítását ígérve adókönnyítéseket és egyéb intézkedéseket tartalmazó segélycsomagot hirdetett hétfőn a középosztály megsegítésére. Kifejtette, kormányának az a legfőbb célja, hogy jó, fenntartható munkahelyeket teremtsen, hosszabb távon pedig megszüntesse a középosztály biztonságának romlását.

A középosztályra nehezedő terhek enyhítése céljából több javaslatot tett. A gyerekeket és időseket gondozó családok további adókönnyítéseket kapnának, megnövelnék az állami gyerekgondozási alapot, több pénzt költene az állam az időseket otthonaikban ellátó családok megsegítésére, átláthatóbbá és biztonságosabbá tennék a nyugdíjtakarékossági számlákat, ezenkívül könnyítenének a frissen végzett egyetemisták esetében a diákhitelek törlesztési kötelezettségén a részletek limitálásával.