Gusztáv
3 °C
7 °C

A WHO tagadja, hogy nyomásra hirdette ki a világjárványt

2010.01.26. 13:43
A világjárvány (pandémia) fogalma körüli ellentmondásokat, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) túlzónak bizonyult jóslatait feszegették kedden az Európa Tanács (ET) strasbourgi székházában tartott nyilvános meghallgatáson - anélkül, hogy érzékelhetően közeledtek volna az eltérő álláspontok.

Az ET parlamenti közgyűlésének társadalmi ügyekkel foglalkozó bizottsága által szervezett rendezvényt azok a parlamenti képviselők kezdeményezték, akik szerint az újinfluenza nem valóságos pandémia, hanem "áljárvány", amelyet a gyógyszeripari lobbi a veszély eltúlzásával erőltetett a világra, nagy mennyiségű oltóanyag eladása érdekében. A meghallgatáson jelen volt Fukuda Keidzsi, a WHO főigazgató-helyettese, az európai gyógyszeripar képviselői, valamint több szakértő. Fukuda határozottan cáfolta a gyógyszeripari laboratóriumok részéről történt nyomásgyakorlás vádját.

Politikai szinten először Wolfgang Wodarg német szociáldemokrata képviselő vetette fel a témát, aki eddig az ET-ben az egészségügyi albizottság vezetője volt. Ő és hozzá hasonlóan sokan úgy vélekednek, hogy a 2005-2006-os madárinfluenza kampány, majd a mostani kampány, amely "sertésinfluenza" néven indult, sokat ártott a nagy nemzetközi egészségügyi intézmények tekintélyének.

"A fenyegető világjárvány meghatározása nem történhet úgy, hogy közben a gyógyszereladók befolyást gyakorolnak" - hangsúlyozták nyilatkozatukban a meghallgatás kezdeményezői.

Fukuda a hozzá intézett kérdésre válaszolva úgy definiálta a világjárványt, hogy abban csak a fertőződés elterjedése jelenti a mércét, a járvánnyal járó halálesetek száma nem. Csakhogy többen emlékeztettek arra, hogy a WHO hatalmas számú halottat jósolt a H1N1 influenzajárvány következményeként. Idéztek olyan WHO-illetékeseket, akik korábban elismerték, hogy a világszervezet időközben "finomította" a pandémia definícióját.

A WHO főigazgató-helyettese éles bírálatokat kapott a hozzászóló képviselőktől, aki a szemére vetették: a jóslatokkal milliókat ejtett rettegésbe a szervezet, és arra vette rá a kormányokat, hogy hatalmas pénzeket fizessenek ki a fölöslegesnek bizonyult oltóanyag-mennyiségért.

Fukuda ellenérvéként egyebek közt hivatkozott arra, hogy a járvány még nem ért véget. Másfelől azt hangsúlyozta, hogy a WHO feladata figyelmeztetni a veszélyre. Határozottan cáfolta ugyanakkor, hogy szakembereiket anyagi érdekeltség fűzhette a járvány veszélyeinek eltúlzásához.

A meghallgatást követő sajtótájékoztatón Wodargot megkérdezték, milyen bizonyítéka van a gyógyszeripar általi nyomásgyakorlásra. Azt válaszolta, hogy természetesen semmilyen "nyomozati" anyag nincs a birtokában, de abból a mértékből, amennyire a WHO eltúlozta a járvány várható halottainak számát, szakmai ismereteinek birtokában - Wodarg maga is orvos - nem tud másra következtetni.

Az ET-ben azt tervezik, hogy jelentéstervezetet készítenek a témában, amit a nyáron vagy ősszel a parlamenti közgyűlés plenáris napirendjére terjeszthetnek.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!