Hedvig
7 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A WHO tagadja, hogy nyomásra hirdette ki a világjárványt

2010.01.26. 13:43
A világjárvány (pandémia) fogalma körüli ellentmondásokat, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) túlzónak bizonyult jóslatait feszegették kedden az Európa Tanács (ET) strasbourgi székházában tartott nyilvános meghallgatáson - anélkül, hogy érzékelhetően közeledtek volna az eltérő álláspontok.

Az ET parlamenti közgyűlésének társadalmi ügyekkel foglalkozó bizottsága által szervezett rendezvényt azok a parlamenti képviselők kezdeményezték, akik szerint az újinfluenza nem valóságos pandémia, hanem "áljárvány", amelyet a gyógyszeripari lobbi a veszély eltúlzásával erőltetett a világra, nagy mennyiségű oltóanyag eladása érdekében. A meghallgatáson jelen volt Fukuda Keidzsi, a WHO főigazgató-helyettese, az európai gyógyszeripar képviselői, valamint több szakértő. Fukuda határozottan cáfolta a gyógyszeripari laboratóriumok részéről történt nyomásgyakorlás vádját.

Politikai szinten először Wolfgang Wodarg német szociáldemokrata képviselő vetette fel a témát, aki eddig az ET-ben az egészségügyi albizottság vezetője volt. Ő és hozzá hasonlóan sokan úgy vélekednek, hogy a 2005-2006-os madárinfluenza kampány, majd a mostani kampány, amely "sertésinfluenza" néven indult, sokat ártott a nagy nemzetközi egészségügyi intézmények tekintélyének.

"A fenyegető világjárvány meghatározása nem történhet úgy, hogy közben a gyógyszereladók befolyást gyakorolnak" - hangsúlyozták nyilatkozatukban a meghallgatás kezdeményezői.

Fukuda a hozzá intézett kérdésre válaszolva úgy definiálta a világjárványt, hogy abban csak a fertőződés elterjedése jelenti a mércét, a járvánnyal járó halálesetek száma nem. Csakhogy többen emlékeztettek arra, hogy a WHO hatalmas számú halottat jósolt a H1N1 influenzajárvány következményeként. Idéztek olyan WHO-illetékeseket, akik korábban elismerték, hogy a világszervezet időközben "finomította" a pandémia definícióját.

A WHO főigazgató-helyettese éles bírálatokat kapott a hozzászóló képviselőktől, aki a szemére vetették: a jóslatokkal milliókat ejtett rettegésbe a szervezet, és arra vette rá a kormányokat, hogy hatalmas pénzeket fizessenek ki a fölöslegesnek bizonyult oltóanyag-mennyiségért.

Fukuda ellenérvéként egyebek közt hivatkozott arra, hogy a járvány még nem ért véget. Másfelől azt hangsúlyozta, hogy a WHO feladata figyelmeztetni a veszélyre. Határozottan cáfolta ugyanakkor, hogy szakembereiket anyagi érdekeltség fűzhette a járvány veszélyeinek eltúlzásához.

A meghallgatást követő sajtótájékoztatón Wodargot megkérdezték, milyen bizonyítéka van a gyógyszeripar általi nyomásgyakorlásra. Azt válaszolta, hogy természetesen semmilyen "nyomozati" anyag nincs a birtokában, de abból a mértékből, amennyire a WHO eltúlozta a járvány várható halottainak számát, szakmai ismereteinek birtokában - Wodarg maga is orvos - nem tud másra következtetni.

Az ET-ben azt tervezik, hogy jelentéstervezetet készítenek a témában, amit a nyáron vagy ősszel a parlamenti közgyűlés plenáris napirendjére terjeszthetnek.