Hedvig
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Az al-Kaida tömegpusztításra készül az USA-ban

2010.01.26. 20:32
Az al-Kaida terrorhálózat továbbra is célpontjának tekinti az Egyesült Államokat, nem tett le arról, hogy tömegpusztító fegyvert vessen be Amerika ellen - állapította meg a Központi Hírszerző Ügynökség (CIA) volt szakértőjének friss tanulmánya, amelyet a The Washington Post kedden ismertetett.

Az al-Kaida nem adta fel azokat a korábbi terveit, hogy vegyi, biológiai, esetleg nukleáris fegyvert használjon Amerika ellen - olvasható Rolf Mowatt-Larssen egykori hírszerző elemzésében. A szakértő úgy jellemezte az al-Kaida vezetőit, mint elszánt és kitartó harcosokat, akik akár évekig várnak, hogy jelentős áldozatokat okozó fegyver birtokába jussanak.

A volt CIA-elemző számos titkos jelentés ismeretében állítja: az al-Kaida eddig sokkal kiterjedtebb módon igyekezett hozzájutni tömegpusztító fegyverhez, mint általában feltételezték. A terrorszervezet a fegyverek megszerzését célzó törekvés mellett szövetségre lép olyan csoportokkal, amelyek forrásokat, illetve szakértelmet nyújthatnak.

Ha kis támadásra készültek volna, már meglépték volna

Mowatt-Larssen  korábban az al-Kaidával és a tömegpusztító fegyverek felkutatásával foglalkozott a hírszerzésnél. Tanulmányában kifejti: ha az al-Kaida vezére, Oszama bin Laden és helyettesei végre akartak volna hajtani kisebb támadásokat, akkor ezeket már kétségtelenül megtehették volna. Meggyőződése, hogy az al-Kaida nem csak a levegőbe beszél, amikor tömegpusztító fegyver bevetésével fenyeget, a terrorhálózat stratégiai céljának tekinti az Egyesült Államok és szövetségesei gazdasági tönkretételét.

A washingtoni kongresszus évekkel ezelőtt szakértői csoportot bízott meg annak felmérésére, hogy az Egyesült Államok mennyire felkészült egy tömegpusztító fegyverrel elkövetett támadás kivédésére. A csoport - amely hamarosan közzéteszi új vizsgálati eredményét - első, 2008 decemberi jelentésében az a figyelmeztetés szerepelt, hogy 2013-ig valószínűleg tömegpusztító fegyverrel végrehajtott terrorista támadás éri Amerikát.