Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Könnygázzal oszlattak a caracasi diáktüntetésen

2010.01.26. 07:17
A rendőrség könnygázzal oszlatott szét egy több ezres caracasi diáktüntetést: a fiatalok az ellen tiltakoztak, hogy a venezuelai hatóságok elnémítottak egy televíziós csatornát, amely rendszeresen bírálta Hugo Chávez államfőt. Több más városban is voltak összetűzések, amelyben egy diák meghalt és kilenc rendőr is megsebesült.

A Radio Caracas Televisiónt (RCTV) arra hivatkozva vették ki még vasárnap a kábeltévés szolgáltatók kínálatából, hogy egy új törvényt megszegve nem közvetítette az elnök beszédeit.

Az egyetemisták és diákok a tiltakozás jeleként fehérre festett kezekkel tüntettek a caracasi utcákon, és a médiahatóság székháza elé akartak vonulni, de a rendőrség útjukat állta. A tüntetők köveket dobáltak, erre a rohamrendőrök könnygázt vetettek be.

Az RCTV mellett tüntettek hétfőn a második legnagyobb venezuelai városban, Zuliában is. Az Andokban fekvő Meridában összetűzések voltak a kormányellenes és Chávez párti tüntetők között, s Tarek El Aissami belügyminiszter hétfőn arról számolt be, hogy egy 15 éves diák életét vesztette, amikor támadás érte a békés tüntetőket. A belügyi tárca szíriai származású vezetője tv-nyilatkozatában arról tájékoztatott, hogy csak Merida államban kilenc rendőr sebesült meg, és közülük kettőnek lőtt sebei vannak.

A  venezuelai főváros különböző negyedeiben már vasárnap több kisebb megmozdulás volt, a tiltakozókhoz az autóvezetők tülköléssel csatlakoztak. Az Egyesült Államok caracasi nagykövetsége aggasztónak nevezte közleményében a tévéadó betiltását.

Az RCTV 2007-ben kábelhálózati és műholdas műsorszórásra állt át, mert az állami hírközlési hatóság nem újította meg földi sugárzási engedélyét. Szombat éjfél után nem sokkal azonban megszűnt az adása.

Néhány órával korábban a szóban forgó hatóság igazgatója közölte: több, kábelhálózaton keresztül sugárzó tévétársaság megszegte azt a decemberben elfogadott új törvényt, amely szerint az államfő minden beszédét közvetíteni kell, emiatt e társaságok törvénysértő csatornái nem sugározhatnak tovább. Az igazgató megfenyegette a kábeltévés szolgáltatókat azzal, hogy nehéz helyzetben találják magukat, ha nem veszik ki kínálatukból e csatornákat. Eddig még csak az RCTV sugárzása szűnt meg.