Előd
7 °C
17 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem csökken a nyugdíj Franciaországban

2010.01.26. 00:01
Franciaországban a nyugdíjreformot illetően még az év vége előtt megszületnek a döntések, de a kormány nem kíván az újraelosztáson alapuló rendszerhez hozzányúlni, és a nyugdíjak összegét sem fogja csökkenteni - mondta Nicolas Sarkozy államfő.

Megoldásokat kell találni a nyugdíjrendszer egyensúlyba hozásához, és ezeket nem lehet tovább halasztani - hangsúlyozta az elnök a TF1 tv-adó műsorában, hozzátéve, hogy garantálni fogja a nyugdíjrendszer fenntarthatóságát.

A 2008-ban megkezdett nyugdíjreform folytatása a francia kormány egyik fő céljai közé tartozik 2010-ben az óriási deficit miatt, amely az állami központi nyugdíjpénztár tavalyi 8 milliárd eurós hiánya után idén a 10 milliárd eurót is elérheti. A reform részleteiről az egyeztetéseket februárban kezdi meg a szociális partnerekkel a kormány.

Azt nem fogom elfogadni, hogy az újraelosztási rendszerhez hozzányúljunk. Nem fogom az újraelosztási rendszert lecserélni egy olyanra, amelyben mindenkinek magának kellene megtakarítania (a nyugdíját) - fogalmazott Sarkozy. Arra is ígéretet tett, hogy a nyugdíjak összege sem fog csökkenni, mivel szerinte Franciaországban már most is túl alacsonyak a nyugdíjak.

Megoldásnak tartaná ugyanakkor az államfő a nyugdíjjárulék-fizetés időtartamának növelését és a munka nehézsége szerint megállapítandó összeg lehetőségének megvitatását. Azt is hangsúlyozta, hogy a reformnak mindenkit egyformán kell érintenie a közszférában és a magánszektorban egyaránt.

A kétszintű francia nyugdíjrendszer az újraelosztás szolidaritási elvén alapul: az aktív munkavállalók által befizetett járulékból biztosítja az állam a jelenlegi nyugdíjasok kifizetéseit. A munkáltatók a társadalombiztosítás kasszájába befizetendő kötelező alapjárulék mellett a foglalkoztatási ágazatonként szerveződő kiegészítő nyugdíjpénztárakba is kötelezően fizetnek járulékot, amelynek elosztását szintén szolidaritási alapon állapítják meg. A számos kiegészítő pénztár egy része állami, egy része pedig magánkézben van.

Jelenleg átlagosan 37,5 évi járulékfizetés után jár teljes összegű nyugdíj, ez a magánszektorban 2012-ben, a közszférában pedig 2016-ban 41 évre emelkedik. A kormány 2020-ra szeretné 42 évre megemelni a járulékfizetés időtartamát.

Sarkozy úgy vélte, hogy az elkövetkező hetekben és hónapokban a munkanélküliség csökkenésére lehet számítani Franciaországban, amely jobban ellenállt a válságnak, mint a többi ország. Példaként említette az Egyesült Államokat, és Spanyolországot, ahol megduplázódott, illetve Nagy-Britanniát, ahol hatvan százalékkal emelkedett a munkanélküliek száma. "Egyetlen ország teljesített jobban ezen a téren, mint mi: Németország" - ismerte el az államfő, aki szerint Franciaországban jelenleg 2,6 millióra tehető a munkát keresők száma.