Koronavírus adatok

2022. jan. 14.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Gusztáv
-5 °C
4 °C

Nem kötnek választási koalíciót a magyarszimpatizáns szlovák pártok

2010.01.26. 12:46 Módosítva: 2010.01.26. 12:46
Nem köt választási koalíciót Szlovákiában a parlamenten kívüli Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt és a Híd, amely a magyar-szlovák együttélés pártjaként határozza meg magát.

„Támogatóink azt szeretnék, ha egyedül indulnánk a választáson” – jelentette be Richard Sulík, a SaS elnöke keddi pozsonyi sajtóértekezletén.

Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a két párt által megrendelt felmérésből kiderült, hogy a koalíciót a Híd híveinek harminc százaléka is elutasítja.

A SaS és a Híd már hosszabb ideje tárgyaltak az esetleges választási koalíció létrehozásáról, de a felmérés eredményének ismeretében lemondtak erről. Ugyanakkor mindkét párt népszerűsége a közvélemény-kutatások szerint az utóbbi hónapokban emelkedik. A pozsonyi MVK ügynökség által készített legújabb kutatás, amelynek eredményét a hét elején hozták nyilvánosságra, azt mutatja, hogyha most lenne parlamenti választás Szlovákiában, a SaS megszerezné a szavazatok 9,2 százalékát, míg a Híd 6,4 százalékot kapna.

A Szabadság és Szolidaritás pártnál ma már csak két párt népszerűbb: a Robert Fico kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) 42 százalékos támogatottsággal és a Mikulás Dzurinda vezette ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) 9,4 százalékos támogatottsággal. A Híd legnagyobb riválisának, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatottsága az említett felmérés szerint 6,7 százalékos.

Csáky Pál, az MKP elnöke már korábban bejelentette, hogy a magyar párt egyedül indul a várhatóan június 12-én sorra kerülő parlamenti választáson.

A Híd viszont továbbra is tárgyal az együttműködésről a Polgári Konzervatív Párttal (OKS). „Nem a választási koalícióról, hanem arról, hogy az OKS jelöltjei esetleg a Híd listáján indulhatnának a júniusi választáson” – mondta meg kedden Bugár.

Sulík és Bugár egybehangzóan azt állították: döntésük a tárgyalások eredménye, s nem kizárólag a felmérés eredménye alapján döntöttek. „Természetesen az eredményt nem hagyhattuk figyelmen kívül” – mondta jegyezte meg Sulík.

Szociológusok szerint a két párt döntése helyes, mert mindkettőnek esélye van átlépni az ötszázalékos küszöböt, és bekerülni a következő szlovákiai törvényhozásba.  • Vennék
  • Hírek