Teréz
5 °C
23 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem kötnek választási koalíciót a magyarszimpatizáns szlovák pártok

2010.01.26. 12:46 Módosítva: 2010-01-26 12:46:25
Nem köt választási koalíciót Szlovákiában a parlamenten kívüli Szabadság és Szolidaritás (SaS) párt és a Híd, amely a magyar-szlovák együttélés pártjaként határozza meg magát.

„Támogatóink azt szeretnék, ha egyedül indulnánk a választáson” – jelentette be Richard Sulík, a SaS elnöke keddi pozsonyi sajtóértekezletén.

Bugár Béla, a Híd elnöke szerint a két párt által megrendelt felmérésből kiderült, hogy a koalíciót a Híd híveinek harminc százaléka is elutasítja.

A SaS és a Híd már hosszabb ideje tárgyaltak az esetleges választási koalíció létrehozásáról, de a felmérés eredményének ismeretében lemondtak erről. Ugyanakkor mindkét párt népszerűsége a közvélemény-kutatások szerint az utóbbi hónapokban emelkedik. A pozsonyi MVK ügynökség által készített legújabb kutatás, amelynek eredményét a hét elején hozták nyilvánosságra, azt mutatja, hogyha most lenne parlamenti választás Szlovákiában, a SaS megszerezné a szavazatok 9,2 százalékát, míg a Híd 6,4 százalékot kapna.

A Szabadság és Szolidaritás pártnál ma már csak két párt népszerűbb: a Robert Fico kormányfő vezette Irány-Szociáldemokrácia (Smer) 42 százalékos támogatottsággal és a Mikulás Dzurinda vezette ellenzéki Szlovák Demokratikus és Keresztény Unió (SDKU) 9,4 százalékos támogatottsággal. A Híd legnagyobb riválisának, a Magyar Koalíció Pártjának (MKP) támogatottsága az említett felmérés szerint 6,7 százalékos.

Csáky Pál, az MKP elnöke már korábban bejelentette, hogy a magyar párt egyedül indul a várhatóan június 12-én sorra kerülő parlamenti választáson.

A Híd viszont továbbra is tárgyal az együttműködésről a Polgári Konzervatív Párttal (OKS). „Nem a választási koalícióról, hanem arról, hogy az OKS jelöltjei esetleg a Híd listáján indulhatnának a júniusi választáson” – mondta meg kedden Bugár.

Sulík és Bugár egybehangzóan azt állították: döntésük a tárgyalások eredménye, s nem kizárólag a felmérés eredménye alapján döntöttek. „Természetesen az eredményt nem hagyhattuk figyelmen kívül” – mondta jegyezte meg Sulík.

Szociológusok szerint a két párt döntése helyes, mert mindkettőnek esélye van átlépni az ötszázalékos küszöböt, és bekerülni a következő szlovákiai törvényhozásba.