Erzsébet
1 °C
4 °C

Párizs büntetné a burkát

2010.01.26. 18:27 Módosítva: 2010-01-26 19:29:07
Bizonyos, állami pénzből finanszírozott intézményekben és a tömegközlekedési járműveken büntetnék a francia parlament illetékes bizottságának javaslata szerint az arcot elfedő, muszlim nők által viselt kendőt, melyet a büntetéspártiak egyfelől a szélsőséggel, másfelől a férfi-női egyenlőség sárbatiprásával azonosítanak.

Hónapok óta folyó nyilvános vita után elkészült a francia parlament illetékes bizottságának javaslata a burka-ügyben, azaz a muszlim nők arcot elfedő kendőjének viselésének büntetéséről. A kérdés erősen megosztotta a pártokat, a közvéleménykutatások szerint a franciák többsége viszont tiltaná a kendőviselést. Nicolas Sarkozy elnök a vitában úgy fogalmazott, a kendők nem szívesen látottak Franciaországban, de nem szabad megengedni, hogy törvényben stigmatizáljanak embereket - idézte a parlamenti bizottsági jelentésről most beszámoló BBC.

muslim

A bizottsági javaslat szerint részlegesen büntetnék a kendő viselését, azaz meghatározott helyeken tiltanák azt: kendővédett övezetté tennék az iskolákat, a kórházakat, a kormányzati intézményeket és tömegközlekedést is. A bizottság szerint egy nőtől elvárni, hogy eltakarja az arcát, szembe megy a szekularizáció ellenes, egyenlőséget hirdető francia köztársasági eszmékkel. Ugyanakkor a kendőt nemcsak a női elnyomás, hanem az extrém fundamentalizmus jelképének is tartják sokan.

Franciaországban él becslések szerint Európában a legtöbb muszlim, számukat ötmillóra becsülik. Érdekesség, hogy a francia belügyminisztérium adatai szerint ehhez képest mintegy 1900-ra tehető a burkát viselő nők száma.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?