Szilárda
-4 °C
3 °C

Ágyútűz lett a koreai határvitából

2010.01.27. 06:33
Az észak-koreai tüzérség a hajózástilalmi övezetre nyitott tüzet szerdán, egy nappal azután, hogy Phenjan két ilyen körzetet jelölt ki a vitatott határon Dél-Koreával. A déli erők ugyancsak sortűzzel válaszoltak.

Észak-Korea kedden két hajózástilalmi övezetet jelölt ki Dél-Koreával közös, vitatott nyugati tengeri határvidékén – közölték dél-koreai tisztviselők, akik szerint ez arra is utalhat, hogy Phenjan újabb rakétakísérletekre készül. A hajózástilalmi zónát a tengeri határtól közvetlenül délre, vagyis dél-koreai vizeken jelölték ki, március 29-ig terjedő érvénnyel.

A két Korea között állandó feszültség forrása a vitatott tengeri határ, amelyet az ENSZ-parancsnokság jelölt ki az 1950-1953-as koreai háború végén. A kommunista ország nem ismeri el a háború után megállapított határt, azt állítja, hogy az ENSZ önkényesen jelölte ki azt. Phenjan szerint a határnak délebbre kellene húzódnia, s a vita 1999-ben és 2002-ben véres tengeri összecsapásokhoz vezetett.

Legutóbb tavaly novemberben történt a tengeren súlyos incidens: észak- és dél-koreai hadihajók tűzpárbajt vívtak egymással, amelyben egy észak-koreai haditengerész meghalt, s többen megsebesültek. A két ország papíron még mindig hadiállapotban áll egymással, mert a háború csak fegyverszünettel és nem békeszerződéssel ért véget.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!