Huba
17 °C
33 °C

Izrael elnöke Berlinben emlékezett a holokausztról

2010.01.27. 20:18
Éberségre szólított fel a holokauszt megismétlődésének veszélyével szemben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az auschwitz-birkenaui náci haláltábor felszabadulásának 65. évfordulóján, az egykori tábor területén tartott szerdai megemlékezésen. Simon Peresz izraeli államfő a német parlamentben emlékezett meg az áldozatokról, s a jövő vízióját is vázolta a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából.

A lengyelországi Oswiecimben, a holokauszt jelképévé vált egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs és megsemmisítő tábor területén túlélők és magas rangú politikusok részvételével emlékeztek meg arról, hogy a szovjet Vörös Hadsereg 1945. január 27-én szabadította fel a tábort.

Lengyelország, Oswiecim - emlékezők az auschwitzi lágerben (Fotó: Janek Skarzynski)
Lengyelország, Oswiecim - emlékezők az auschwitzi lágerben (Fotó: Janek Skarzynski)

A táborban az általánosan elfogadott adat szerint 1,1 millió ember halt meg: elgázosították, agyonlőtték őket, vagy az éhség, a hideg és a kimerültség miatt haltak meg. Ma már csak mintegy száz egykori auschwitzi fogoly él, öt évvel ezelőtt még több mint kétezren voltak. A vészkorszakban összesen hatmillió zsidó vesztette életét.

Útját állni a gyilkos gonosznak

A szirénák megszólalásával kezdődött emlékünnepségen Netanjahu leszögezte: "nem feledünk, mindig emlékezni fogunk, mindig éberek leszünk". Úgy vélte, hogy a világban újabb szörnyűség van kialakulóban, és ez ismét a zsidók megsemmisítésével fenyeget. Netanjahu a lengyel televízió adásában elhangzott fordítás szerint hangsúlyozta: a "gyilkos gonosznak" amilyen hamar csak lehet, útját kell állni. A politikus szerint a védekezés egyetlen hatékony eszköze "egy erős állam, és annak (Izraelnek) erős hadserege".

Megfigyelők szerint Netanjahu célzásai Iránra vonatkoztak, amelynek elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád korábbi nyilatkozataiban tagadta a holokausztot és Izrael megsemmisítésére szólított fel.

Nem reagáltak

Wladyslaw Bartoszewski volt lengyel külügyminiszter, egykori auschwitzi fogoly a megemlékezésen azt vetette a Hitler-ellenes koalíció országainak szemére, hogy nem reagáltak a népirtásról szóló lengyel beszámolókra.

Lengyelország, Oswiecim - emlékező tömeg az auschwitzi láger bejáratánál (Fotó: Czarek Sokolowski)
Lengyelország, Oswiecim - emlékező tömeg az auschwitzi láger bejáratánál (Fotó: Czarek Sokolowski)

Bartoszewski szerint a brit és az amerikai kormány már az 1942-es év végén tisztában volt az auschwitzi történésekkel. A világ egyetlen állama sem reagált megfelelően - mondta a 87 éves expolitikus.

Héberül a német parlamentben

Simon Peresz izraeli államfő a német parlamentben kijelentette: olyan jövőről álmodik, amelyben nincs helye a gyűlöletnek, a háborúnak és az antiszemitizmusnak" - jelentette Pietsch Lajos, az MTI berlini tudósítója.

A 86 éves Peresz a holokauszt egyik legfőbb tanulságaként említette: a világ soha többé nem tűrheti el azokat a vérszomjas diktátorokat, akik demagóg álarc mögé rejtőznek, és közben gyilkos jelszavakat hangoztatnak.

Évfordulóra időzített gyűlölet: meggyalázott sírok a legnagyobb strasbourgi zsidó temetőben 2010. január 27-én (Fotó: Christian Lutz)
Évfordulóra időzített gyűlölet: meggyalázott sírok a legnagyobb strasbourgi zsidó temetőben 2010. január 27-én (Fotó: Christian Lutz)

Héber nyelven elhangzott beszédében az államfő felhívta a figyelmet: egyre kisebb a túlélők száma, de a világ több országában - köztük Németországban is - élnek még az egykori bűnösök közül. Peresz utalt arra, hogy mielőbb bíróság elé kell állítani őket.

A Bundestag még 1996-ban, az akkori államfő, Roman Herzog kezdeményezésére nyilvánította a holokauszt emléknapjává január 27-ét, de izraeli elnök most először szólalt fel a németországi holokauszt emléknapon. Az ENSZ 2005-ben nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává.