Szilvia
5 °C
16 °C

Izrael elnöke Berlinben emlékezett a holokausztról

2010.01.27. 20:18
Éberségre szólított fel a holokauszt megismétlődésének veszélyével szemben Benjámin Netanjahu izraeli miniszterelnök az auschwitz-birkenaui náci haláltábor felszabadulásának 65. évfordulóján, az egykori tábor területén tartott szerdai megemlékezésen. Simon Peresz izraeli államfő a német parlamentben emlékezett meg az áldozatokról, s a jövő vízióját is vázolta a holokauszt nemzetközi emléknapja alkalmából.

A lengyelországi Oswiecimben, a holokauszt jelképévé vált egykori auschwitz-birkenaui koncentrációs és megsemmisítő tábor területén túlélők és magas rangú politikusok részvételével emlékeztek meg arról, hogy a szovjet Vörös Hadsereg 1945. január 27-én szabadította fel a tábort.

Lengyelország, Oswiecim - emlékezők az auschwitzi lágerben (Fotó: Janek Skarzynski)
Lengyelország, Oswiecim - emlékezők az auschwitzi lágerben (Fotó: Janek Skarzynski)

A táborban az általánosan elfogadott adat szerint 1,1 millió ember halt meg: elgázosították, agyonlőtték őket, vagy az éhség, a hideg és a kimerültség miatt haltak meg. Ma már csak mintegy száz egykori auschwitzi fogoly él, öt évvel ezelőtt még több mint kétezren voltak. A vészkorszakban összesen hatmillió zsidó vesztette életét.

Útját állni a gyilkos gonosznak

A szirénák megszólalásával kezdődött emlékünnepségen Netanjahu leszögezte: "nem feledünk, mindig emlékezni fogunk, mindig éberek leszünk". Úgy vélte, hogy a világban újabb szörnyűség van kialakulóban, és ez ismét a zsidók megsemmisítésével fenyeget. Netanjahu a lengyel televízió adásában elhangzott fordítás szerint hangsúlyozta: a "gyilkos gonosznak" amilyen hamar csak lehet, útját kell állni. A politikus szerint a védekezés egyetlen hatékony eszköze "egy erős állam, és annak (Izraelnek) erős hadserege".

Megfigyelők szerint Netanjahu célzásai Iránra vonatkoztak, amelynek elnöke, Mahmúd Ahmadinezsád korábbi nyilatkozataiban tagadta a holokausztot és Izrael megsemmisítésére szólított fel.

Nem reagáltak

Wladyslaw Bartoszewski volt lengyel külügyminiszter, egykori auschwitzi fogoly a megemlékezésen azt vetette a Hitler-ellenes koalíció országainak szemére, hogy nem reagáltak a népirtásról szóló lengyel beszámolókra.

Lengyelország, Oswiecim - emlékező tömeg az auschwitzi láger bejáratánál (Fotó: Czarek Sokolowski)
Lengyelország, Oswiecim - emlékező tömeg az auschwitzi láger bejáratánál (Fotó: Czarek Sokolowski)

Bartoszewski szerint a brit és az amerikai kormány már az 1942-es év végén tisztában volt az auschwitzi történésekkel. A világ egyetlen állama sem reagált megfelelően - mondta a 87 éves expolitikus.

Héberül a német parlamentben

Simon Peresz izraeli államfő a német parlamentben kijelentette: olyan jövőről álmodik, amelyben nincs helye a gyűlöletnek, a háborúnak és az antiszemitizmusnak" - jelentette Pietsch Lajos, az MTI berlini tudósítója.

A 86 éves Peresz a holokauszt egyik legfőbb tanulságaként említette: a világ soha többé nem tűrheti el azokat a vérszomjas diktátorokat, akik demagóg álarc mögé rejtőznek, és közben gyilkos jelszavakat hangoztatnak.

Évfordulóra időzített gyűlölet: meggyalázott sírok a legnagyobb strasbourgi zsidó temetőben 2010. január 27-én (Fotó: Christian Lutz)
Évfordulóra időzített gyűlölet: meggyalázott sírok a legnagyobb strasbourgi zsidó temetőben 2010. január 27-én (Fotó: Christian Lutz)

Héber nyelven elhangzott beszédében az államfő felhívta a figyelmet: egyre kisebb a túlélők száma, de a világ több országában - köztük Németországban is - élnek még az egykori bűnösök közül. Peresz utalt arra, hogy mielőbb bíróság elé kell állítani őket.

A Bundestag még 1996-ban, az akkori államfő, Roman Herzog kezdeményezésére nyilvánította a holokauszt emléknapjává január 27-ét, de izraeli elnök most először szólalt fel a németországi holokauszt emléknapon. Az ENSZ 2005-ben nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?