Menyhért, Mirjam
18 °C
33 °C

Kínában betiltanák a kutya- és macskaevést

2010.01.27. 12:47
A középosztály nyomására tervezet készül, ami szigorúan büntetné az évezredes hagyományt.

Kínai jogászok javaslata alapján véget vetnének a kutya- és macskaevés évezredes gasztronómiai hagyományának, a tiltásról szóló ajánlást várhatóan áprilisban terjesztik a döntéshozók elé, írja a Guardian.

Kutyahúst az egész országban árulnak, de különösen északon közkedvelt. Az ókorban gyógyhatást tulajdonítottak neki. Manapság főleg a jómódú, városi középosztály bírálja ezt a hagyományt, az interneten már több tízezren írták alá a kutya- és macskahús-fogyasztás elleni petíciókat.

Ha jóváhagyják a tervezetet, ezrével zárhatnak be mészárszékeket és éttermeket, de a tulajdonosokat akár ötszázezer jüanra (majdnem 15 millió forint) vagy tizenöt nap elzárásra is ítélhetik.

kinacica

Csang Csi-ven (Chang Jiwen) professzor, a javaslatot kidolgozó csoport vezetője szerint a tiltásra a szociális feszültségek miatt van szükség. Azt mondta, sok bűncselekmény kapcsolódik ehhez a gazdasági ágazathoz, amit a kereslet letörésével akarnak megelőzni.

A terv bírálói szerint abszurd a helyzet. „Miért csak a kutyákról és a macskákról beszélünk? A sertésekkel, marhákkal és birkákkal ki törődik?” – tette fel a kérdést egy plakát névtelen alkotója.