Olivér
5 °C
8 °C

Kínában betiltanák a kutya- és macskaevést

2010.01.27. 12:47
A középosztály nyomására tervezet készül, ami szigorúan büntetné az évezredes hagyományt.

Kínai jogászok javaslata alapján véget vetnének a kutya- és macskaevés évezredes gasztronómiai hagyományának, a tiltásról szóló ajánlást várhatóan áprilisban terjesztik a döntéshozók elé, írja a Guardian.

Kutyahúst az egész országban árulnak, de különösen északon közkedvelt. Az ókorban gyógyhatást tulajdonítottak neki. Manapság főleg a jómódú, városi középosztály bírálja ezt a hagyományt, az interneten már több tízezren írták alá a kutya- és macskahús-fogyasztás elleni petíciókat.

Ha jóváhagyják a tervezetet, ezrével zárhatnak be mészárszékeket és éttermeket, de a tulajdonosokat akár ötszázezer jüanra (majdnem 15 millió forint) vagy tizenöt nap elzárásra is ítélhetik.

kinacica

Csang Csi-ven (Chang Jiwen) professzor, a javaslatot kidolgozó csoport vezetője szerint a tiltásra a szociális feszültségek miatt van szükség. Azt mondta, sok bűncselekmény kapcsolódik ehhez a gazdasági ágazathoz, amit a kereslet letörésével akarnak megelőzni.

A terv bírálói szerint abszurd a helyzet. „Miért csak a kutyákról és a macskákról beszélünk? A sertésekkel, marhákkal és birkákkal ki törődik?” – tette fel a kérdést egy plakát névtelen alkotója.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?