Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nyugat-Európát egyre jobban irritálja a burka

2010.01.27. 14:13
A burka viselését szigorítani tervező francia tervek nyomán a kérdés Olaszországban és Nagy-Britanniában is napirendre került. A nők arcának elrejtése irritálja a többséget.

Az olaszoknak tetszik a franciák szigora

A burka viselését jelentősen megszigorítani kívánó francia törekvések nyomán az olasz hatóságok is fontolóra veszik, hogy betiltsák az egész testet takaró női ruhadarabok viselését. Erre utal, hogy a nőpolitikáért felelős miniszter egy szerdai sajtónyilatkozatában a nyilvános helyeken viselt öltözéket szabályozó törvény felülvizsgálatáért emelt szót. A törvény szövege szerint nem szabad olyan ruhadarabot viselni közterületeken, amely nem teszi lehetővé az arc felismerését.

Mara Carfagna szerint a módosítandó törvénynek egyértelműen ki kell mondania: a nyilvánosság előtt nem lehet olyan viseletben megjelenni, amelyen csak a szemek előtt van keskeny rés (ez a női ruha az úgynevezett nikáb), illetve a rést is sűrű szövésű rács takarja (burka). Az olasz jogrend az elmúlt években csak azért legitimálta ezeket a ruhadarabokat, mert a valláshoz kapcsolódnak - hangoztatta a miniszter.

Véleménye szerint meg kellene tagadni az olasz állampolgárságot azoktól a muzulmánoktól, akik arcuk elfedésére kényszerítik családjuk nőtagjait. "Csak így van lehetőség a valódi beilleszkedésre" - hangoztatta Carfagna, aki szerint a burka nem vallási jelkép, hanem a nők férfiak által történő elnyomásának az eszköze.

Olasz kormánykörökben nagy tetszéssel fogadták a párizsi javaslatot. "Franciaország leckét adott civilizációból az összes európai országnak" - vélekedett a jobboldali populista Északi Liga egyik vezető politikusa. Roberto Castelli szerint Itáliában már létezik az arc takarását tiltó törvény, így csak arról kell gondoskodni, hogy annak érvényt is szerezzenek.

A britek tiltanák is meg nem is

A britek nagy többsége ellenzi az olyan női iszlám öltözetek nyilvános viselését, amelyek az arcot vagy az egész testet eltakarják, ugyanakkor azt sem akarják, hogy a kormány bármilyen módon beleszóljon az egyének öltözködésébe.

Az Angus Reid nevű közvélemény-kutató cég szerdán nyilvánosságra hozott országos felmérése szerint a válaszadók a legnagyobb - több mint 70 százalékos - arányban a burka viseletét utasítják el.

Az Angus Reid adatai szerint a britek 72 százaléka betiltaná a burka viselését minden nyilvános helyen. Az iskolákban és az egyetemeken 79 százalékuk, a repülőtereken 87 százalékuk nem engedélyezné e lepel hordását.

A  szemet egy résen át szabadon hagyó nikábot a felmérésbe bevontak 66 százaléka tiltaná be nyilvános helyeken; az oktatási intézményekben 75, a repülőtereken 85 százalék szerint nem kellene engedni e viseletet.

Az arcot szabadon hagyó női fejkendő, a hidzsáb ugyanakkor a többséget nem zavarja. A válaszadók 75, 69, illetve 63 százaléka nem kívánná betiltani ezt a viseletet a nyilvános helyeken, a tanintézetekben és a repülőtereken.

A vizsgálatból kiderül, hogy a britek zöme elsősorban az arcot takaró női öltözetekkel nincs kibékülve. Az Angus Reid felmérése szerint a megkérdezettek több mint kétharmada - 67 százaléka - gondolja úgy, hogy az ilyen viselet sérti a hagyományos brit értékeket.

Többségben vannak ugyanakkor azok is, akik szerint a kormánynak nem szabad előírnia, hogy az egyének mit viselhetnek, és mit nem; a kutatás szerint 58 százalék vélekedik így.

Az Angus Reid szakértői szerint ez arra vall, hogy a britek "vegyes jelzéseket" küldenek az egyes vallási viseletek, illetve a kormányzati beleszólás eltűréséről.

Az arc elfedésének módozatai az iszlám országokban

Ezeket a ruhadarabokat elsősorban konzervatív iszlám országokban hordják, például Szaúd-Arábiában, Jemenben vagy Afganisztánban. Alapvetően két viseletet lehet megkülönböztetni. A nikáb olyan kendő, amelyet a muzulmán nők a földig érő köpenyük fölé húznak a fejükre. A nikáb a teljes arcot eltakarja, csak a szem előtt van rajta rés.

A többnyire kék vagy barna színű burka - eredetileg az afganisztáni pastu nők viselete – tetőtől talpig fedi a testet, és a szem előtti rést is fonalrács takarja, tehát kívülről a viselőnek még a szeme sem látható. A tálibok uralma (1995-2002) idején Afganisztánban a nők csakis burkában (és persze valamelyik férfi rokonuk társaságában) léphettek ki az utcára.

A harmadik vitatott ruhadarab az iszlám fejkendő, a hidzsáb. Ez annyiban különbözik a (szekuláris) Törökországban széles körben elterjedt, az áll alatt megkötött kendőtől (basörtüsü), hogy míg utóbbi alól többnyire kilátszik a haj egy része meg a nyak, addig a hidzsáb teljesen elfedi a hajat, a nyakat és a fület. Törökországban a világi rendet féltők szemében a hidzsáb egyfajta politikai-vallási beállítottság kifejezőjének számít. Az utóbbi évek "kendővitáinak" középpontjában mindig a hidzsáb állt.

Az elsősorban Iránból közismert - többnyire fekete színű - csador nagyméretű szövetdarab, amelyet úgy helyeznek el a hívű muzulmán nők a fejükön, hogy csak az arcukat hagyja szabadon. A csadort kézzel fogják össze, de ha a kézre egyéb tevékenység végett van szükség, akkor foggal is biztosítható a csador zárása.

Egyes körök a Koránra hivatkozva veszik védelmükbe a burka és a nikáb viselését, bár a muzulmánok szent könyve nem tesz egyértelműen említést az egész testet elfedő ruhadarabokról. Azok a fejezetek, amelyek a nők testének eltakarásával foglalkoznak, különböző értelmezéseket kapnak. A Korán 33. szúrájában az 59. ája például így szól: "Próféta, mondd meg a te asszonyaidnak és leányaidnak és az igazhitűek asszonyainak, hogy öltsenek magukra köntöst, ha elhagyják az otthonukat; ez így ildomos, hogy ezáltal tiszteletreméltó asszonyként ismerjék el, és ne zaklassák őket".