Luca, Ottilia
-4 °C
3 °C

A nyugat civilizálná a tálibokat

2010.01.27. 18:13
Csütörtökön Afganisztán-konferenciát tartanak Londonban. A negyven résztvevő ország Hamid Karzai afgán elnök legújabb, a tálibok lefegyverzéséről szóló tervéról és a csapatok kivonulásáról is tárgyalni fog.

A londoni Afganisztán-konferencia a nyugat várhatóan támogatásáról biztosítja Hamid Karzai afgán elnök legújabb, a tálibokkal való kiegyezésről szóló tervét.

A tálibok harcosait Karzai nyugati források felhasználásával szeretné rávenni, térjenek vissza a civil életbe. Egy több millió dolláros alappal vállalkozási lehetőségeket és munkahelyeket teremtenének.

A Daily Telegraph megkérdezte Anders Fogh Rasmussen NATO főtitkárt, hogy a terv nem jelenti-e azt, hogy megvásárolják a békét Afganisztánban.

"Én máshogy fogalmaznék. Forrásokra van szükségünk ahhoz, hogy az embereknek jobb alternatívát tudjunk nyújtani. Gyümölcsözőbb elfoglaltságot, minthogy a tálibok oldalán harcoljanak”

Fontos kérdés a szomszédos államok bevonása is. Az Afganisztánnal határos országok  a londoni konferenciára való felkészülés jegyében tanácskoztak kedden Isztambulban. A részt vevők támogatták a tálibokkal való kiegyezést

Másik kényes téma a koalíciós erők kivonása lesz. A kivonulást nem egy konkrét dátumhoz, inkább teljesítendő kritériumokhoz szeretnék kötni. A helyi erők fokozatosan, tartományról tartományra vennék át az irányítást, annak függvényében, hogy az adott terület megérett-e erre.

Az afgán vezetésnek szüksége van a sikerre. A tavalyi, kétes hitelességű választásokat követően a kormány mind a mai napig nem állt fel. A tálibok nagyon megerősödtek, most januárban hosszú idő óta legvéresebb akciójukat hajtották végre Kabulban.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!