Nándor
8 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Ruha alatt mosdatják a riói Krisztus-szobrot

2010.01.27. 17:37
Alapos ráncfelvarráson esik át Rio de Janeiro jelképe, a Corcovado dombról a város fölé magasodó Megváltó Krisztus szobra, jelentette be a brazil katolikus egyház.

A hétvégén kezdődő és júniusig tartó tisztítás és felújítás alatt is látogatható lesz a Krisztust tárt karokkal ábrázoló monumentális Rio de Janeiro-i szobor, amely októberben ünnepli fennállásának 78. évfordulóját, de biztonsági okból egy átlátszó lepellel takarják le a műemléket.

A hétmillió reálba (730 millió forint) kerülő munkák kiterjednek a levált kőmozaikok visszahelyezésére, valamint a nedvesség okozta foltok és néhány karcolás eltüntetésére is. A tetemes felújítási költségek nagy részét a Vale brazil bányászati óriáscég állja, amely 2015-ig elkötelezte magát, hogy gondoskodik a szobor és környéke állagmegóvásáról.

A katolikus egyház is adakozásra szólította fel híveit. A szobor kicsinyített mását formázó, aranyozott melltűket gyártattak és hét reálért árulják a riói érsekség 252 plébániáján.

A Corcovado csúcsán 8 méter magas talapzaton álló, kőből és cementből készült szobor 30 méter magas és 1,145 tonna súlyú. A szobor építése 1926-ban kezdődött egy brazil mérnök, Heitor da Silva Costa tervei alapján, aki összes ezzel kapcsolatos jogát átadta a katolikus egyháznak.

A szobrot egy lengyel származású francia szobrász, Paul Landowski faragta ki és 1931-ben adták át, öt évig tartó munkálatok után, amelyek magukban foglalták egy út és egy vasút kiépítését is, hogy a látogatók feljuthassanak a 710 méteres Corcovado tetejére.

Az 1973 óta történelmi műemléknek nyilvánított szobor a brazil nagyváros legnépszerűbb idegenforgalmi látványossága, évente 1,8 millió látogató keresi fel. A szobor legutóbb 2000-ben esett át nagyszabású tisztításon és felújításon.