Árpád
-2 °C
4 °C

Újraválasztották a Sri Lanka-i elnököt

BBC
2010.01.27. 10:28
Radzsakapsza a sikert elsősorban a Tamil Tigrisek szeparatista szervezet felszámolásának köszönheti. Ellenfelével évekig együtt küzdöttek a tamilok ellen, ám a viszony annyira megromlott, hogy a vesztes Fonszeka tábornok, miután körbevették kampányközpontját, "egy szomszédos ország" védelmét kérte.

Bár az összes szavazatot még nem számolták össze, biztosnak látszik, hogy Mahinda Radzsakapsza a leadott voksok több mint felét gyűjtötte be. A siker kulcsa a 25 éve tartó polgárháború befejezése, a lázadó tamilok lefegyverezése volt.

Az ellenzéki jelölt, Szárát Fonszeka tábornok kampányközpontjának tekinthető szállodát a nap folyamán mintegy száz fegyveres katona vette körbe a fővárosban, Colombóban. A kormányszóvivő szerint a katonák nem Fonszekát tartják fogva, hanem 400 szolgálatmegtagadó katonát keresnek.

A katonák elenőrzik a Cinnamon Lakeside Hotel érkező és távozó vendégeit, mert a kormány közlése szerint nem tudható, hogy a dezertőrök mire készülnek. Fonszeka szerint az "óvintézkedés" célja valójában az volt, hogy letartóztassák, ha ő nyer. Ezt a katonai vezetés cáfolta.

A BBC tudósítója ugyanabban a szállodában tartózkodik mint Fonszeka és stábja, szerinte a csapatok jelenléte miatt nagyon feszült a hangulat. Fonszekáék a csapatok visszahívását kérték a kormánytól.

Egy katonai szóvivő szerint azonban csak óvintézkedésről van szó. Fonszeka szerint a megfélemlítés már csak azért is értelmetlen, mert elfogadja a választás eredményét, ugyanis nem voltak csalásra utaló jelek.

Közel 85 százalékos feldolgozottság mellett a választási biztos szerint Radzsapakszára ötmillióan, ellenfelére 3,4 millióan szavaztak. A részvétel 70%-os volt. A hadsereget a partvonalra állítása miatt korábban otthagyó Fonszeka veresége azt jelenti, hogy az általa vezetett vegyes ellenzéki koalíciónak nem sikerült megosztani az ország többségét alkotó szingalézeket.

A BBC szerint bizonyíthatóan jelentős állami forrásokat költöttek a korábbi elnök Radzsapaksza kampányára. Az állami televízió például minden lépéséről beszámolt, kampányszlogenjeit az állami tulajdonú buszokra ragasztották. A választás a viharos kampányidőszak ellenére viszonylag békésen zajlott.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?