Olivér
4 °C
8 °C

A haiti főváros 75 százalékát újjá kell építeni

2010.01.28. 21:01
A haiti főváros, Port-au-Prince 75 százalékát újjá kell építeni a földrengés után - közölte az ENSZ-főtitkár haiti különmegbízottjának helyettese, Paul Farmer az amerikai szenátus külügyi bizottságának meghallgatásán.

John Kerry bizottsági elnök kérdésére válaszolva a helyettes különmegbízott elmondta, hogy a legjobb nemzetközi csapatra lesz szükség, hogy a haitiakkal együtt megtervezzék az újjáépítést.

"Az elmúlt 25 év problémái után Haiti számára az jelentené a legnagyobb esélyt, ha kihasználnák az alkalmat, hogy közösen, nemzetközi erőfeszítéssel valami újat, életképeset teremtsenek" - vélte John Kerry.

Bill Clinton volt amerikai elnök, az ENSZ haiti különmegbízottja a davosi Világgazdasági Fórumon sürgetett nagyobb támogatást Haitinak, és szintén úgy vélte, hogy a földrengés lehetőséget nyújt a haiti nép számára, "hogy újraképzelje jövőjét, s azt valósítsa meg, ami lenni szeretne, s ne azt építse újjá, ami korábban volt".

Margareta Wahlström, az ENSZ katasztrófavédelmi képviselője csütörtökön Genfben arra figyelmeztetett, hogy a trópusi viharok szezonjának májusi beköszönte tovább súlyosbíthatja a legkevesebb 170 ezer halálos áldozatot követelő haiti földrengés okozta károkat.

Az ENSZ-képviselő szerint mintegy 200 ezer család maradt fedél nélkül. Wahlström azt ajánlotta a humanitárius szervezeteknek, hogy "biztonságos övezetekbe" telepítsék át a hajléktalanokat. Mint mondta, ki kell jelölni ideiglenes táborokat a ciklonoktól rendszerint megkímélt területeken, amelyet elvezető csatornákkal kell ellátni, és ivóvizet kell biztosítani a menekültek számára.

A haiti rendőrség vezetője csütörtökön közölte, hogy az erőszakos cselekmények új formái jelentek meg Haitiban - elsősorban a nemi erőszak - a földrengés óta. A fővárosban a banditák az áramellátás hiánya okozta teljes sötétséget kihasználva zaklatják és erőszakolják meg az alkalmi sátrak alá menekült nőket és asszonyokat - közölte Mario Andrésol haiti rendőrfőnök. Pontos számok nincsenek, de port-au-prince-i nőszervezetek már számos ilyen esetről beszámoltak és riasztották a haiti ENSZ-szerveket.

Hétezer bűnöző szabadult ki a földrengéskor a központi börtönből. Most szabadon vannak és problémaforrást fognak jelenteni - mondta a rendőrfőnök.

A nemzetbiztonsági erőknek mindössze 8000 tagja van, a haiti rendőrség köréből is számos áldozatot szedett a földrengés, s most demoralizálódott és felére csökkent létszámú legénységgel dolgoznak. Hetven rendőr meghalt, közel 500 eltűnt, másik négyszáz pedig megsérült a január 12-i természeti katasztrófában - mondta el Mario Andrésol.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?