Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Dánia is hadat üzent a burkának

2010.01.28. 16:43 Módosítva: 2010-01-28 16:43:17
A liberális-konzervatív dán kormány a burka és a nikáb viseletének a közterületeken való korlátozása mellett döntött, de az iskolákra, a közigazgatásra és a vállalatokra bízta a szabályozást.

"A burkának és a nikábnak nincs helye a dán társadalomban, és a kormány elszánt az általuk jelképezett ember- és nőfelfogás elleni harcra" - áll a kormányfő hivatala által kiadott közleményben, amely e ruhadarabok viselésének lehető legteljesebb visszafogását szorgalmazza.

Egy tavaly augusztusban létrehozott kormánybizottság megállapításai alapján a kormány az alkotmányba ütköző teljes betiltás ellen foglalt állást, a burka és a nikáb viselésének korlátozása mellett döntve.

"Az iskoláknak, gimnáziumoknak és más oktatási intézményeknek jogukban áll megkövetelni, hogy az oktatók és a diákok fedetlenül hagyják az arcukat annak érdekében, hogy a kommunikáció nyitott és egyenrangú legyen mind az oktatás, mind a vizsgák során" - áll a közleményben.

Fedetlen arccal

Az állami és önkormányzati cégeknek ugyanúgy jogukban áll megkövetelni, hogy az alkalmazottjaik - tanítónők, szociális munkások, pedagógusok, szociális tanácsadónők - fedetlen arccal kommunikáljanak az állampolgárokkal.

Nikab
Nikab

A közalkalmazottak megkövetelhetik, hogy amikor az aktáját tanulmányozzák, a nő emelje fel a fátylát, hogy "látható legyen a reagálása és felmérhető a hitelessége".

A kormány véleménye szerint a hatóságok és a magáncégek is megkövetelhetik, hogy a nők vegyék le a fátylukat, ha határőrök vagy közlekedési ellenőrök ellenőrizni akarják őket.

Burka
Burka

A burka tetőtől talpig fedi a testet, és még a szem előtti rést is háló takarja, a nikáb pedig a teljes arcot eltakaró kendő, amelyet a muzulmán nők a földig érő köpenyük fölé húznak a fejükre.

Korlátozza a nők szabadságát

A koppenhágai egyetem által január 18-án közzétett, a kormány egyik munkacsoportjának megrendelésére elvégzett felmérés szerint a burka és a nikáb viselésének komoly befolyása van a nők sorsára, korlátozza az oktatási és elhelyezkedési lehetőségeiket, valamint a szabadságukat, elszigeteli és a férfiaktól való gazdasági függésben tartja őket.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!