Albert, Lipót
2 °C
12 °C

Sikkasztásért elítéltek egy horvátországi magyar politikust

2010.01.28. 17:41
Nyolc hónap felfüggesztett börtönbüntetésre ítélt egy volt horvátországi magyar parlamenti képviselőt közpénzek elsikkasztásáért az Eszék megyei bíróság.

A vád szerint Ádám Jenő, aki a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének (HMDK) színeiben volt képviselő, a horvát parlamenttől 2004-ben politikai tevékenységre kapott 257 ezer kunából (9,5 millió forintból) 130 ezret magáncélokra - részben lánya lakáshitelének törlesztésére - fordított.

A bíróság hivatali visszaélésben találta bűnösnek Ádám Jenőt, de a közokirat-hamisítás vádja alól felmentette. A testület a börtönbüntetés végrehajtását két évre felfüggesztette. Az ítélet nem jogerős.

A politikust 2007-ben már elítélték, egy évi börtönnel sújtották az ügyben, de a horvát legfelső bíróság később perújrafelvételt rendelt el.

Ádám Jenő ügyvédei fellebbezést nyújtanak be az újabb ítélet ellen.

A politikus azt mondta, hogy a per kezdete óta kitartott ártatlansága mellett, s azzal vádolta meg a HMDK néhány tagját, hogy összeesküvést szőttek ellene a horvát parlamentből történő eltávolítása érdekében.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?