Albert, Lipót
3 °C
12 °C

Felakasztottak két kormányellenes tüntetőt Iránban

2010.01.28. 11:03

Felakasztottak Iránban a kormányellenes tüntetéseken való részvétel miatt még tavaly októberben elítélt két embert, jelentette a hivatalos iráni hírügynökség. A rezsim eddig tizenegy embert ítéltek halálra a kormányellenes tüntetések miatt. A csütörtökön felakasztottak az elsők, akiken végre is hajtották az ítéletet.

A tüntetők a választási csalások ellen tiltakoztak. A nemzetközi megfigyelők és az iráni ellenzék gyanúja szerint Mahmúd Ahmadinezsád elnök csak csalásokkal tudott hatalomba maradni a tavalyi választásokon.

A rezsim a tüntetőket a hatalom megdöntésére tett kísérlettel vádolta, a vallási vezetők pedig isten ellenségének minősítették a tüntetőket - ezzel egyből garantálva is a halálos ítéleteket.

A két kivégzett egy monarchista szervezethez tartozott. Egyikük ügyvédje azt állította a francia hírügynökségnek nyilatkozva, hogy a férfit még két hónappal a választás, illetve az azt követő tüntetéssorozat kezdete előtt letartóztatták. Családjának fenyegetésével csikartak ki belőle vallomást.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?