Gál
6 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A maffia üzleti érdekeire csap le az olasz kormány

2010.01.28. 17:27
Rendkívüli intézkedési tervet fogadott el az olasz kormány a maffiaellenes harcról calabriai kihelyezett ülésén. A tízpontos terv központi eleme, hogy felállítanak egy új országos hatóságot, amelynek az lesz a feladata, hogy kezelje a maffiától lefoglalt javakat. Az elmúlt másfél évben 15 ezer vagyontárgyat foglaltak le a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, összesen 9 milliárd euró értékben.

Az intézkedési terv elsősorban a maffia üzleti érdekeit veszi célba. Többek között szigorúbb ellenőrzést vezetnek be, megakadályozandó, hogy maffiakapcsolatokkal rendelkező építőipari vállalkozások nyerjenek el állami megbízásokat.

Emellett újabb intézkedésekkel próbálják meg felvenni a harcot a mérgező hulladék illegális kereskedelmével, amelyből szervezett bűnözői csoportok évente több millió eurós hasznot húznak.

Az olasz kormány - amely az olasz köztársaság fennállása óta először ülésezett Reggio di Calabriában - a dél-olaszországi feketemunka felszámolását célzó intézkedéseket is hozott.

Silvio Berlusconi kormányfő ismét hitet tett az elmaradott olasz "Dél" modernizálása mellett. Ennek fontos eleme annak a függőhídnak a megépítése, amely a szicíliai Messina és Reggio di Calabria közötti tengerszoros fölött ívelne át, összekötve Szicíliát a szárazfölddel.

Az olasz kormány azután döntött úgy, hogy Calabria székhelyén tart kihelyezett ülést, hogy január 3-án pokolgép robbant a városi bíróság előtt. A merényletet a helyi maffia, a ,Ndrangheta provokációjának tartják. A calabriai ,Ndranghetát tartják a legveszélyesebbnek a négy nagy olasz maffia közül - a másik három a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi Camorra és a pugliai Sacra Corona Unita.