Sára, Márió
-6 °C
2 °C

A maffia üzleti érdekeire csap le az olasz kormány

2010.01.28. 17:27
Rendkívüli intézkedési tervet fogadott el az olasz kormány a maffiaellenes harcról calabriai kihelyezett ülésén. A tízpontos terv központi eleme, hogy felállítanak egy új országos hatóságot, amelynek az lesz a feladata, hogy kezelje a maffiától lefoglalt javakat. Az elmúlt másfél évben 15 ezer vagyontárgyat foglaltak le a szervezett bűnözés elleni küzdelemben, összesen 9 milliárd euró értékben.

Az intézkedési terv elsősorban a maffia üzleti érdekeit veszi célba. Többek között szigorúbb ellenőrzést vezetnek be, megakadályozandó, hogy maffiakapcsolatokkal rendelkező építőipari vállalkozások nyerjenek el állami megbízásokat.

Emellett újabb intézkedésekkel próbálják meg felvenni a harcot a mérgező hulladék illegális kereskedelmével, amelyből szervezett bűnözői csoportok évente több millió eurós hasznot húznak.

Az olasz kormány - amely az olasz köztársaság fennállása óta először ülésezett Reggio di Calabriában - a dél-olaszországi feketemunka felszámolását célzó intézkedéseket is hozott.

Silvio Berlusconi kormányfő ismét hitet tett az elmaradott olasz "Dél" modernizálása mellett. Ennek fontos eleme annak a függőhídnak a megépítése, amely a szicíliai Messina és Reggio di Calabria közötti tengerszoros fölött ívelne át, összekötve Szicíliát a szárazfölddel.

Az olasz kormány azután döntött úgy, hogy Calabria székhelyén tart kihelyezett ülést, hogy január 3-án pokolgép robbant a városi bíróság előtt. A merényletet a helyi maffia, a ,Ndrangheta provokációjának tartják. A calabriai ,Ndranghetát tartják a legveszélyesebbnek a négy nagy olasz maffia közül - a másik három a szicíliai Cosa Nostra, a nápolyi Camorra és a pugliai Sacra Corona Unita.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!