Vince, Artúr
-3 °C
1 °C

Belekötöttek Geoana vagyonnyilatkozatába

2010.01.29. 13:58
Vizsgálat indult Mircea Geoana ellen, mert a román szociáldemokraták elnöke állítólag hamis adatokat közölt két vagyonnyilatkozatában is. Az ügy következő lépése a büntetőjogi vizsgálat, ha arra az ügyészség is rábólint.

A román legfelső bíróság mellett működő ügyészség indítson büntetőjogi vizsgálatot Mircea Geoana, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ellen, mert vagyonnyilatkozata hamisnak bizonyult, ezt kérte pénteken az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI).

A magas rangú tisztségviselők összeférhetetlenségi ügyeit és vagyonát figyelő állami szerv annak alapján indított hivatalból vizsgálatot Geoana ellen, hogy a sajtóban már korábban megjelent írások is felhívták a figyelmet: a szociáldemokrata pártvezér nem a valóságnak megfelelően töltötte ki a parlamenti képviselők számára kötelező vagyonnyilatkozatot. Miután az ANI saját hatáskörén belül megalapozottnak tartotta ezt a vádat, most az igazságügyi szervekhez fordul, hogy büntetőjogilag is végezzék el az ellenőrzést.

Az ANI-vizsgálatából az derült ki, hogy Geoana állítólag kihagyott fontos információkat, illetve téves adatokat közölt a 2006-ban és 2008-ban kitöltött vagyonnyilatkozatának abban a fejezetben, ami a saját tulajdonában lévő, illetve a családtagjaival közösen birtokolt javakra vonatkozott. Az ügynökség szerint a politikus - aki a szenátus elnöke is egyben - hamisan nyilatkozott egy bukaresti lakónegyedben vásárolt lakrészről is. Ezen kívül valótlanságokat írt be a felesége, Mihaela tízezer négyzetméteres telkéről is, így az ANI a feleségre is kiterjesztette a vizsgálatot.

Mircea Geoana a tavaly év végén rendezett államfőválasztások második fordulójában kemény ellenfele volt Traian Basescunak, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) jelöltjének. A második forduló előtt néhány nappal a felmérések még a szociáldemokrata jelölt diadalát vetítették előre, a végén mégis Traian Basescu lett a befutó, aki így második ötéves mandátumát kezdhette meg a Cotroceni-palotában.

A választási vereség megingatta Geoana pártvezetői székét, rövidesen tisztújító pártkongresszust rendeznek, ahol markáns ellenfelekkel kell megmérkőznie. Tekintélyét megrendítette az a nyilatkozat is, amit feleségével együtt tett: azért vesztette el a választásokat, mert a szavazás előtt három nappal közvetített televíziós vita idején Basescu megbízásából "paranormális erők negatív energiával bombázták" őt.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!