Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Belekötöttek Geoana vagyonnyilatkozatába

2010.01.29. 13:58
Vizsgálat indult Mircea Geoana ellen, mert a román szociáldemokraták elnöke állítólag hamis adatokat közölt két vagyonnyilatkozatában is. Az ügy következő lépése a büntetőjogi vizsgálat, ha arra az ügyészség is rábólint.

A román legfelső bíróság mellett működő ügyészség indítson büntetőjogi vizsgálatot Mircea Geoana, a román Szociáldemokrata Párt (PSD) elnöke ellen, mert vagyonnyilatkozata hamisnak bizonyult, ezt kérte pénteken az Országos Feddhetetlenségi Ügynökség (ANI).

A magas rangú tisztségviselők összeférhetetlenségi ügyeit és vagyonát figyelő állami szerv annak alapján indított hivatalból vizsgálatot Geoana ellen, hogy a sajtóban már korábban megjelent írások is felhívták a figyelmet: a szociáldemokrata pártvezér nem a valóságnak megfelelően töltötte ki a parlamenti képviselők számára kötelező vagyonnyilatkozatot. Miután az ANI saját hatáskörén belül megalapozottnak tartotta ezt a vádat, most az igazságügyi szervekhez fordul, hogy büntetőjogilag is végezzék el az ellenőrzést.

Az ANI-vizsgálatából az derült ki, hogy Geoana állítólag kihagyott fontos információkat, illetve téves adatokat közölt a 2006-ban és 2008-ban kitöltött vagyonnyilatkozatának abban a fejezetben, ami a saját tulajdonában lévő, illetve a családtagjaival közösen birtokolt javakra vonatkozott. Az ügynökség szerint a politikus - aki a szenátus elnöke is egyben - hamisan nyilatkozott egy bukaresti lakónegyedben vásárolt lakrészről is. Ezen kívül valótlanságokat írt be a felesége, Mihaela tízezer négyzetméteres telkéről is, így az ANI a feleségre is kiterjesztette a vizsgálatot.

Mircea Geoana a tavaly év végén rendezett államfőválasztások második fordulójában kemény ellenfele volt Traian Basescunak, a Demokrata Liberális Párt (PD-L) jelöltjének. A második forduló előtt néhány nappal a felmérések még a szociáldemokrata jelölt diadalát vetítették előre, a végén mégis Traian Basescu lett a befutó, aki így második ötéves mandátumát kezdhette meg a Cotroceni-palotában.

A választási vereség megingatta Geoana pártvezetői székét, rövidesen tisztújító pártkongresszust rendeznek, ahol markáns ellenfelekkel kell megmérkőznie. Tekintélyét megrendítette az a nyilatkozat is, amit feleségével együtt tett: azért vesztette el a választásokat, mert a szavazás előtt három nappal közvetített televíziós vita idején Basescu megbízásából "paranormális erők negatív energiával bombázták" őt.