Antal, Antónia
3 °C
9 °C

Hillary nem akar örökre külügyminiszter lenni

2010.01.29. 19:10
Hillary Clinton egy interjúban arról beszélt, hogy Barack Obama újraválasztása esetén sem vállalna újabb négy évet a külügyminisztérium élén. Egyelőre annyit mondott, hogy elnök, szenátor és kormányzó sem lenne, inkább olvasgatna és utazgatna.

Hillary Clinton nem tervezi, hogy jelenlegi megbízatásának lejárta után újabb négy évre külügyminiszter legyen. A PBS tévéadó riporterének azt mondta a volt first lady, hogy Barack Obama újraválasztása esetén nyolc év már túl sok lenne neki, ugyanis az amerikai külügyek vezetője hatalmas kihívásokkal néz szembe. Némi mozgásteret hagyva ugyanakkor azt is közölte: nem akar előrejelzésekbe bocsátkozni a jövőt illetően.

Clinton New York állam volt szenátoraként 2009. októberében azt mondta, hogy a jövőben nem akar versenyezni sem a szenátori székért, sem a kormányzói posztért New Yorkban. Korábban azt is kizárta, hogy újra megpályázná az elnökséget, amit a mostani interjúban is megerősített.

Az amerikai külügyminiszterek ritkán szolgálnak nyolc évig, sokuk egy elnöki ciklust sem tölt ki. Hillary Clinton jövőbeni terveiről már azért is szóbeszéd támadt washingtoni körökben, mert a külügyminiszter egy fontos londoni biztonsági konferencia miatt távol maradt Obama elnök szerda esti évértékelő beszédéről.

Washingtoni politikai megfigyelők szerint nehezen képzelhető el, hogy Clinton a külügyminiszterség után egyszerűen visszavonuljon, hogy - mint a PBS-nek adott interjúban fogalmazott - olvasgasson, írjon és utazgasson, esetleg tanítson. Ha a demokraták 2012-re kiábrándulnak Obama politikájából, Clinton csillaga még felragyoghat, jegyezte meg a közszolgálati tévé kommentátora.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!