Orsolya
7 °C
15 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kalinák: van videofelvétel Dunaszerdahelyről, de nem éles a kép

2010.01.29. 22:39
Nem mondott le a szlovák belügyminiszter, aki a dunaszerdahelyi rendőrattakot jogszerűnek tartja, Malina Hedvig megverését pedig nem ismeri el.

A szlovák belügyminiszter azt állította, hogy van felvétele a 2008-as őszi dunaszerdahelyi futballmérkőzésen történt rendőrségi beavatkozásról, de a felvétel elmosódott, nem éles. "Ha meg is mutatnám, nem elégítené ki önöket. Nem vagyok videofilm-kölcsönző" - jelentette ki Robert Kalinák a szlovák parlamentben pénteken este, amikor a lemondását követelő ellenzék - köztük a magyar képviselők - bírálataira válaszolt. "Megértem, hogy az MKP-nak (a Magyar Koalíció Pártjának) nem tetszik a dunaszerdahelyi beavatkozás, az azonban törvényes volt" - húzta alá a miniszter.

A szlovák rendőrség a dunaszerdahelyi DAC és a pozsonyi Slovan bajnoki mérkőzésén lépett fel rendkívül keményen a hazai és a Magyarországról érkezett szurkolók ellen. Számosan megsérültek. Az ügy súlyos feszültséget okozott Pozsony és Budapest viszonyában.

A Malina-ügy nem úgy volt

Malina Hedvig, a 2006 nyarán Nyitrán megvert magyar diáklány ügyével kapcsolatban leszögezte, hogy az eset másképpen történt, mint ahogy azt a lány állította, s már le is zárták az ügyet. "Az ügy a főügyészség azon állásfoglalása óta, hogy az eset nem az általa (a Malina által) leírt módon történt, le van zárva, tehát már három éve" - jelentette ki Kalinák. A miniszter szerint egyetlen bizonyíték sem került elő, amellyel lehetne cáfolni, hogy az eset nem történt meg.

Emlékeztetett: az ügyészség most hamis tanúvallomás gyanúja miatt foglalkozik Malina Hedviggel, s ebben a rendőrségnek - az eredeti ügytől eltérően - már nincs szerepe. Úgy vélte: a témát most már csak Malina Hedvig ügyvédje élteti. "Ebbe a vitába nem kívánom belekeverni a rendőrséget" - jegyezte meg a politikus.

Robert Kalinák végül megtarthatta tisztségét, mivel az ellene indított bizalmatlansági indítványt a 150 tagú parlamentben csak 44 képviselő támogatta. Az ellenzék elsősorban azért követelte lemondását, mert őt teszik felelőssé a repülőutasok csomagjába csempészett robbanóanyagok botrányáért.