Valér
-2 °C
0 °C

Luxuslakásokat bontottak le Moszkvában

2010.01.29. 12:52 Módosítva: 2010-01-29 12:52:54
Moszkva szívében, a városi önkormányzat főépülete előtt tüntettek azok a tulajdonosok, akiknek házát az utóbbi napokban erőszakkal bontatták le a hatóságok.

Az orosz fővárosban az utóbbi idők legnagyobb botrányát váltotta ki, hogy a város vezetésének döntése és bírósági ítéletek alapján végrehajtók munkagépekkel vertek szét egy természetvédelmi területen állítólag engedély nélkül épült házakat.

Az elbontott házak valóságos kis paloták voltak, akadt, amelyik 10 millió dollárnál is jóval többe került. Ennek megfelelően a tulajdonosok drága külföldi autókon érkeztek az önkormányzathoz, ám az épülettől jó 30 méterre megállásra késztették őket a rendőrök, s nem engedték a kocsioszlopot a Kreml közelébe sem.

Zsirinovszkij is felemelte a szavát

Az ügy közben eljutott az állami duma (orosz alsóház) elé is: Vlagyimir Zsirinovszkij, az ellenzékinek tekintett liberális demokrata párt elnöke vetette fel a kérdést azzal, hogy a Recsnyik településen épült házak tulajdonosainak vannak megfelelő papírjaik - nevezetesen az akkor illetékes falusi tanácstól, 1955-ből -, amelyek alapján joggal építkeztek.

A dumában kétharmados többséggel bíró Egységes Oroszország Párt egyik képviselője azt válaszolta, hogy az engedély nélkül felhúzott épületeket le kell bontani, s hogy javaslatot terjeszt az illetékes duma-bizottság elé annak tisztázására, milyen magas beosztású emberek élnek Recsnyikben.

Nincs megállás

Jurij Luzskov polgármester viszont bejelentette, hogy még egy elit településen lesznek bontások, ahol eredetileg sportkomplexumnak kellett volna épülnie, de lakások épültek, amelyek közül a legolcsóbb is mintegy 500 millió forintba kerül.

A Vedomosztyi című lap pénteken közölte, hogy a Fantázia szigete nevű településen lakik többek között az egészségügyi és társadalmi fejlesztési, valamint az ipari miniszter, továbbá legalább egy oligarcha és egy volt felsőházi tag. Az utóbbi elmondta: az építő társaság valóban nem rendelkezett a megfelelő engedélyekkel, ezért a település számos lakója bírósági úton érte el a tulajdoni viszonyok rendezését.

Valami bűzlik

A Komszomolszkaja Pravda című lap körkérdésére válaszolók többnyire gyanújuknak adtak hangot, hogy nem teljesen tiszta az ügy: ha a hivatalnokok a hatalmas botrány ellenére folytatják a vandalizmust, aligha a törvény érvényesítéséről van szó.

Többek szerint felelősségre kellene vonni az illetékeseket, akik eddig elnézték az építkezést. Biztosan lehetett volna megoldást találni párbeszéd útján, és nem kellett volna erőszakkal utcára tenni az embereket -30 fokban. Egy olvasó szerint a tulajdonosokat mindenképpen kompenzálni kellene, hiszen nem ők tehetnek róla, hogy életük során az ország törvényei ezerszer megváltoztak.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!