Jolán
2 °C
4 °C

Észak-Koreába menekült egy amerikai

2010.01.30. 09:43
Politikai menedékjogot kért Észak-Koreában az az amerikai férfi, aki néhány napja lépte át illegálisan az ázsiai ország határát, és akit azóta ott őrizetben tartanak.

Az egyik legnagyobb dél-koreai napilap, a Dong-A Ilbo meg nem nevezett forrásokra hivatkozva azt írta, egy 28 éves amerikairól van szó, aki azért ment Észak-Koreába, mert nem akar többé a kapitalista világban élni.

"Azért jöttem ide, mert nem akartam ágyútöltelék lenni a kapitalista haderőben. Az észak-koreai hadseregben akarok szolgálni" - mondta a lap szerint a fiatal amerikai.

A múlt hónapban Phenjan egy másik amerikai állampolgár elfogásáról is beszámolt: ő szintén Kína felől jutott be a külvilágtól hermetikusan elzárkózó országba.

Az illető személyazonosságát nem hozták nyilvánosra, de szinte biztosra vehető, hogy egy koreai származású misszionáriusról, Robert Parkról van szó. Állítólagos célja, hogy igyekezzen rávenni az észak-koreai vezetést az országban raboskodó politikai elítéltek szabadon engedésére.

Úgy tudni: Kim Dzsongilnek címzett levelet is vitt magával. Az írás arra kéri az ország első számú vezetőjét, hogy zárhassa be a táborokat, tegyen intézkedéseket honfitársai életkörülményeinek javítására és az emberi jogok betartására.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?