Vendel
7 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Kimentették a Machu Picchun rekedt turistákat

2010.01.30. 09:38 Módosítva: 2010-01-30 09:38:58
Befejeződött a perui esőzések miatt már napok óta az inka romvárosban, Machu Picchun rekedt turisták kimentése: helyi idő szerint pénteken helikopterekkel az utolsó embereket is sikerült elszállítani a térségből.

A turisták amiatt kényszerültek a napokon át tartó várakozásra, mert múlt hét szombatján a közeli Cuzcóból Machu Picchuhoz vezető magas hegyi vasútvonalat sziklaomlások rongálták meg és zárták el.

A perui hatóságok tucatnyi helikoptert vetettek be a mentőakcióban: ezek felét az Egyesült Államok biztosította, de például az argentin légierő is küldött két gépet csütörtökön erősítésül. Pénteken majdnem 1300 turistát szállítottak el a helyszínről.

A már kimenekítettek közül néhányan korábban arról számoltak be, hogy a Machu Picchu lábánál rekedt tömegből elsőként az európai és amerikai turistákat vitték el a helikopterek, de ezért az illetőknek 500 dollárt kellett fizetniük. A perui turisztikai miniszter viszont azt állította: senkitől nem kértek pénzt azért, hogy elszállítsák.

Komoly érvágás

A Machu Picchuhoz vezető vasútvonal kijavítása egy pénteki bejelentés szerint két hónapot vesz majd igénybe. Ez komoly csapás a térség gazdaságára, hiszen normális körülmények között naponta mintegy ezer turista látogat a romvárosba, és 90 százalékuk vonaton érkezik.

A Machu Picchu a spanyol hódítók elől elmenekült inkák utolsó fővárosa, az "elveszett" város Peruban. A perui Andok déli láncolatában, Cuzcótól körülbelül 115 kilométernyire, a perui fővárostól, Limától pedig 1100 kilométerre fekszik, az Urubamba folyó völgyében, az Urubamba 2450 méter magas hegycsúcsán.