Salamon
12 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Csak nőknek oszt majd élelmet haitin a segélyszervezet

2010.01.31. 17:26 Módosítva: 2010-01-31 17:33:32
A Világélelmezési Program az élelmiszersegélyek szétosztásának nagyobb hatékonysága érdekében módosított eddigi gyakorlatán a földrengés sújtotta Haitin: Port-au-Prince-ben 16 állandó elosztóponton kizárólag nőknek fogják adni az élelmiszert.

"Eddig sietős és tökéletlen volt a segélyosztás, de most a hatékonyabb elosztási rendszer lehetővé teszi majd, hogy a segélyt többekhez és gyorsabban jutttassuk el" – mondta Marcus Prior  a Világélelmezési Program (WFP) szóvivője. A Haititól északra fekvő Turks- és Caicos-szigetek parti őrsége elfogott egy hajót 126 haiti menekülővel a fedélzetén. A rögtönzött vízi jármű utasai között nyolc év alatti gyermekek is voltak. A földrengés óta ez az első eset, hogy ismét a tengeren keresztül menekülő haiti emberekre bukkantak a hatóságok.

Lehurrogták René Préval haiti államfőt szombaton egy több száz fős spontán tüntetés résztvevői a port-au-prince-i elnöki palota előtt, amikor - a január 12-i földrengés óta először - megtekintette az épület romjait. "Préval semmit sem tett értünk a rengés óta – kiabálták a palotakert rácsainál álló fiatalok. – Préval nem beszél az emberekkel." A palotával szemben menekülttábor áll a katasztrófa óta. "Mi mind kárvallottak vagyunk, a mi negyedeink semmilyen segélyt nem kaptak a földrengés óta" – mondták a tüntetők, aki haragszanak az elnökre, mert "megveti az embereket". Préval, aki igen ritkán jelenik meg nyilvánosan, ezúttal odament a kerítésnél dühödten tiltakozókhoz.

A Magyar Református Szeretetszolgálat orvoscsoportja első munkanapja után úgy látta, hogy Port-au-Prince teljesen lefedett orvosilag, ezért szombaton Carrefoure-ba mentek tovább, ahol a rengés epicentruma volt, közölte Gilicze Réka, a szeretetszolgálat szóvivője.

Eddig 13 repülőgépnyi egészségügyi felszerelést, élelmet, ivóvizet, szennyvízkezeléshez szükséges berendezést szállított Haitiba az ENSZ Gyermekalapja, az UNICEF, ami negyedmillió gyermek ellátását teszi lehetővé. A főváros iskoláinak 90 százaléka súlyosan megrongálódott vagy megsemmisült. Az UNCEF becslései szerint az országban 50 ezer olyan csecsemő van, aki nem jut anyatejhez, mert édesanyja meghalt, vagy nem tudja őt szoptatni. Közülük egyelőre csak 1200-at ér el a szervezet.

Az UNICEF haiti segélyprogramját magyar adományozók is támogatják, közölte Kecskeméti Edit, az UNICEF Magyar Bizottságának igazgatója. A három mobilszolgáltató által biztosított segélyvonalra, az 1749-re január 19-e óta 320 ezer hívás érkezett, ami 64 millió forint támogatást jelent.