Gyöngyi
5 °C
14 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Nem büntetik a foglyok kínzását engedélyező jogászokat Washingtonban

2010.01.31. 07:36 Módosítva: 2010-01-31 07:36:24
Az amerikai kormány szerint szakmai kötelességszegést követett el az a két volt igazságügy-minisztériumi jogász, aki felhatalmazást adott a Pentagonnak arra, hogy kínzással csikarjon ki információt a terrorizmussal gyanúsított külföldi őrizetesekből, de ezért nem fognak büntetést kapni egy hamarosan megjelenő kormányjelentés szerint. A jelentés tartalmáról a Newsweek című amerikai hetilap szerzett értesülést.

Az egyik jogász Jay S. Bybee, aki igazságügyi miniszterhelyettes volt George Bush kormánya idején, és vezetésével a tárca jogtanácsosi részlege a jogos önvédelem alapján igazolhatónak nevezte egy 2002-ben készített memorandumban a kínzás alkalmazását a terrorizmus elleni harcban. Azt írták, a gyanúsítottak kínzása igazolható, ha annak megelőzését szolgálja, hogy az al-Kaida terrorhálózat újabb terrortámadásokat kövessen el az Egyesült Államokban. Egyébként pedig a mérsékelt, gyorsan múló fájdalom okozása nem szükségszerűen jelent kínzást - érveltek. Ez alatt például a hírhedt vízbefojtásos módszert értették.

Ennek előzménye, hogy a Központi Hírszerzési Ügynökség (CIA) eligazítást kért ahhoz, hogy milyen szabályokhoz kell tartania magát az Afganisztánban és másutt elfogott személyeknek, az al-Kaida magas rangú tagjainak a vallatásánál.

A jogtanácsosi részleg egy évvel később is készített egy dokumentumot a kínzás igazolásáról, akkor már John Yoo vezetésével. Ez egyebek mellett arra hivatkozott, hogy az elnök háborús időkre vonatkozó főparancsnoki hatalmát nem korlátozzák az ENSZ kínzás elleni egyezményei. Az emlékeztetőt azonban gyorsan, már 2003 decemberében visszavonták.

A kormányjelentés valószínűleg felháborodást vált ki jogvédő csoportokból, amelyek szerették volna, ha szankcionálják ezeket a jogászokat. Bybee jelenleg egy fellebbviteli bíróság bírája, Yoo pedig a Kaliforniai Egyetem jogászprofesszora.