Slotáék perelnének a nyelvalap miatt

2010.01.31. 15:11
Ján Slota pártjának egyik vezetője a nemzetközi bíróságon perelné be Magyarországot a nyelvalap létrehozása miatt, amivel szerinte törvénysértésre biztatják a szlovákiai magyarokat. Szerinte a nyelvalap aggasztó a jövőre nézve.

A Szlovák Nemzeti Párt (SNS) első alelnöke szerint Magyarországot be kell perelni a nemzetközi bíróságon, mert a nyelvalap létrehozásával törvénysértésre biztatja a szlovákiai magyarokat.

"A Szlovák Köztársaság kulturális minisztériuma úgy látja, hogy ez beavatkozás belügyeinkbe, de én szerintem ez még sokkal rosszabb dolog. Egy állam egy másik állam polgárait arra biztatja, ne tartsák be annak az államnak a törvényeit, amelyben élnek" - húzta alá Anna Belousovová a szlovák közszolgálati televízió vasárnapi vitaműsorában. "Ma az államnyelvtörvényről van szó, de miről lesz szó holnap?" - tette fel a kérdést.

Szerinte a nyelvalap létrehozására kemény nemzetközi választ kell adni, ezért felszólította a szlovák parlamentet, hogy határozatban kötelezze a kormányt arra, hogy perelje be Magyarországot a nemzetközi bíróságon.

Pavol Abrhan, a Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnökségi tagja, Belousovová vitapartnere "helytelen és nem korrekt" lépésnek minősítette a magyar kormány döntését, hogy nyelvalapot hoz létre a szlovákiai magyarok megsegítésére. Az ellenzéki politikus szerint azonban semmiféle parlamenti határozatra nincs szükség, ha a koalíció lépni akar ebben az ügyben, a kormány a törvényhozás döntése nélkül is cselekedhet.

Bajnai Gordon miniszterelnök csütörtökön jelentette be, hogy a kormány 50 millió forintos alapot hoz létre február 1-jétől azoknak a szlovákiai magyaroknak a kárpótlására, akiket a nyelvtörvény alapján megbírságoltak anyanyelvük használata miatt a szomszédos országban.  • Hírek
  • Személyi kölcsön