Viola
-5 °C
-2 °C

Vilmos herceget felkészítik az uralkodásra

2010.01.31. 16:44
Három tekintélyes szakértő készíti fel Vilmos herceget az uralkodói feladatokra, de első körben utazó nagykövetként akarnak újabb feladatokat adni II. Erzsébet unokájának.

II. Erzsébet három szakértőt bízott meg, hogy felkészítsék unokáját, Vilmos herceget az uralkodásra. A News of the World, a legnagyobb vasárnapi brit bulvárlap értesülése szerint az udvari körökben csak "Három Bölcsként" emlegetett stábot Sir David Manning, Tony Blair volt miniszterelnök egykori külpolitikai főtanácsadója, valamint Lord Janvrin és Christopher Geidt, az uralkodó előző és jelenlegi személyi titkára alkotja.

Idővel nekik kell méltó királyjelöltet faragniuk Vilmosból, de a cél egyelőre az, hogy Vilmosból utazó királyi nagykövetet neveljenek. A lap bennfentes forrása szerint a fiatal trónörökös elszántan küzd azon szóbeszéd ellen, hogy "árnyékkirályi" szerepre törekedne, de tudatában van királyi kötelezettségeinek.

A brit trón első számú várományosa II. Erzsébet királynő legidősebb fia, Károly herceg. Időről időre lábra kapnak azonban híresztelések az esetleges generációs ugrásról, miszerint Erzsébet után Károly és a néhai Diana hercegnő elsőszülött fia, az idén 28 éves Vilmos örökölné a koronát.

Ezt az udvar rendre és a legnagyobb határozottsággal cáfolja, ám tény, hogy a királyi légierő kötelékében szolgáló Vilmos egyre több magas rangú megbízatást teljesít. A hónap közepén II. Erzsébet nevében járt hivatalos úton Új-Zélandon, és ezt összekötötte egy nem hivatalos ausztráliai látogatással is.

Mindkét ország alkotmányosan elismert államfője II. Erzsébet királynő, és az lesz egyszer V. Vilmos király is, hacsak az új-zélandi és az ausztrál alattvalók addig nem döntenek úgy, hogy inkább köztársaságban akarnak élni.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!