Robbantások Mohamed próféta unokájának ünnepén

BBC
2010.02.05. 13:18 Módosítva: 2010.02.05. 13:34
Pokolgépes robbantások Irakban és Pakisztánban, a síiták szent ünnepének utolsó napján. Merényletet követtek el Karacsiban annál a kórháznál, ahol egy előző merénylet áldozatait kezelik.

Legkevesebb 11 ember halt meg abban a bombatámadásban, amelyet péntek délelőtt követtek el Pakisztán egyik nagyvárosában, Karacsiban. A bomba valószínűleg egy motorbiciklin volt elrejtve, célpontja pedig egy síita zarándokokat szállító busz volt. A robbantásnak legalább 50 sérültje van, köztük nők és gyermekek. A város főútján történt baleset miatt a forgalom is megbénult.

Nem sokkal később újabb merénylet történt, ezúttal a sérülteket ellátó kórház bejáratánál. Nagy erejű robbanás volt a sürgős eseteket ellátó részleg bejáratánál, mondták szemtanúk. Egy másik, közeli kórházban öt halottról tudnak, a sajtójelentések szerint 11-en haltak meg.

Irakban, Karbalában szintén síita zarándokok közt robbantottak. Két öngyilkos merénylő legalább 10, kórházi források szerint 20 embert ölt meg, és 70-nél többen sérültek meg. A síiták szent városába zarándokoló hívők vagy egymillióan lehetnek. A márciusi parlamenti választások előtt a merényletek száma emelkedik.

Péntek az utolsó és egyben legfontosabb napja annak az arab vallási fesztiválnak, amelyet Mohammed próféta unokájának, Huszein imámnak halálára emlékezve tartanak meg. Ő volt az első imám, akit a síiták igen, de a szunniták nem fogadnak el. A zarándokok ekkor keresik fel az imám sírját, akit mártírnak tartanak. Hétfőn a zarándoklat megkezdésekor negyvenen, szerdán 20-an haltak meg egy utánfutóra telepített bomba miatt.

A merényleteket egyelőre senki nem vállalta magára.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport