Koronavírus adatok

2021. nov. 29.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
András, Andor
-4 °C
5 °C

Timosenkóék megóvják a választási eredményt

2010.02.08. 21:34
70 százalékos részvételi aránnyal zárult az ukrajnai elnökválasztás. A nem hivatalos eredmények szerint körülbelül 49 százalék volt Janukovics és 45 százalék Timosenko támogatottsága. Julia Timosenko szerint súlyos csalások történtek és ezért megóvja az eredményt a bíróságokon és a választási bizottságokban.

A vasárnapi elnökválasztáson alulmaradt kormányfő pártja, a Julija Timosenko Tömbje (BJUT) megóvja az eredményt a bíróságokon és a választási bizottságokban, közölte hétfőn az UT-1 közszolgálati televízióban Oleh Ljasko, a párt parlamenti képviselője. Ljasko hangsúlyozta, a BJUT minden tőle telhetőt megtesz, hogy ne lehessen eltorzítani a választási eredményeket.

A BJUT szerint Donyeck és Luhanszk megyében, továbbá a Krímben legalább egymillió szavazólapot meghamisítottak a nem végleges hivatalos eredmények szerint győzelmet arató Viktor Janukovics ellenzéki pártvezető javára. Ljasko közölte: a párt most gyűjti össze a vonatkozó dokumentumokat és a bíróságokhoz fordul.

Előzőleg Olekszandr Turcsinov miniszterelnök-helyettes, Timosenko kampányfőnöke jelentette be, hogy a kampánycsapaton belül jogászok elemzik a törvénysértéseket. A BJuT parlamenti frakciója a kormányfő és a frakció teljes vezetősége részvételével ülést tartott hétfő este, közölte Andrij Skil, a BJuT parlamenti képviselője, aki a napirendről nem beszélt.

A szavazatok 99,58 százalékának feldolgozása után Viktor Janukovics a szavazatok 48,83 százalékát, Julija Timosenko pedig 45,59 százalékát kapta.  A szavazók 4,37 százaléka egyik jelöltet sem támogatta.