Kolos, Georgina
1 °C
8 °C

Franciaországban nem elmezavar a transzszexualitás

2010.02.12. 19:48 Módosítva: 2010-02-12 19:52:21
Franciaországban nem tekintik többé mentális betegségnek a transzszexualitást. Egy új rendelet a világon elsőként törölte a pszichiátriai betegségtípusok listájáról azt a tudatállapotot, amely miatt valaki szabadulni akar a születés szerinti nemétől, és férfiból nővé, vagy nőből férfivá szeretne válni.

Az egészségügyi minisztérium hivatalosan szerdán közzétett rendelete törli "a nemi azonosságtudattal kapcsolatos zavarokat" a társadalombiztosítási törvény egyik cikkéből, amely az "idült pszichiátrai bántalmakra" vonatkozik.

A transzszexualitás eddigi meghatározása az ENSZ Egészségügyi Világszervezetének (WHO) besorolásából következett.

Roselyne Bachelot-Narquin francia egészségügyi miniszter még 2009. május 16-án, a homofóbia és transzfóbia - azaz a homoszexuálisok és transzneműek hátrányos megkülönböztetése - elleni harc világnapja előtt bejelentette, hogy Franciaországban nem fogják többé pszichiátriai betegségnek tekinteni a transzszexualitást.

A világnap alkalmából a világ számos politikai és tudományos személyisége írt alá közös nyilatkozatot, felszólítva a médián keresztül a WHO-t, hogy "ne kezelje többé mentális betegekként a transzszexuálisokat".

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!