Huszonheten sebesültek meg a drezdai megemlékezésen

2010.02.14. 08:30 Módosítva: 2010.02.14. 08:30
Huszonheten megsebesültek, huszonkilenc embert pedig őrizetbe vettek szombaton Drezdában, a szövetséges amerikai és angol erők által a II. világháború végén a város ellen intézett bombatámadás 65. évfordulóján történt összecsapások után - közölte szombat éjjel a rendőrség.

A 27 sebesült közül 15 rendőr, senki sem sérült meg súlyosan.

A rendőrség összesen huszonkilenc embert vett őrizetbe. Az érintetteknek, akik 16 és 36 év közöttiek, súlyos testi sértés, rongálás, a gyülekezési törvény és a fegyvertartásra vonatkozó törvény megsértése miatt kell felelniük.

A rendőrség adatai szerint a megemlékezésre 6400 neonáci érkezett Drezdába.

Esti értesülések szerint mintegy 15 ezer drezdai, illetve a környező városokból érkezett személy élőláncot vont a belváros köré, és ily módon gátolta meg, hogy a neonácinak tartott Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) megtarthassa tervezett megmozdulását. A szélsőjobboldaliak és balos ellentüntetők között összecsapások törtek ki, a tüntetők a rendőrökre is rátámadtak, akik védekezésül vízágyúkat és könnygázt vetettek be.

A szászországi fővárosban immár hagyományosan minden évben egy pártok felett álló, polgári szervezet kezdeményezésére békésen emlékeznek meg a bombázások áldozatairól. Az NPD azonban az évfordulót évek óta saját céljainak népszerűsítésére használja ki, és igyekszik megzavarni az emléknapot.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Biztosítás