Júlia, Rita
EUR 384,12 Ft
USD 364,25 Ft
13 °C
25 °C

Janukovics Oroszország felé nyitna

2010.02.15. 07:27
Viktor Janukovics megválasztott ukrán elnök közölte: erősíteni akarja az orosz-ukrán kapcsolatokat, hogy vége szakadjon a gázvitának.

Az ellenzéki pártvezető, aki szoros versenyben győzte le Julija Timosenko jelenlegi kormányfőt, a Daily Telegraph című brit lapnak nyilatkozva közölte: Ukrajna stabilizáló hatalomként kíván fellépni Kelet és Nyugat között.

"Az igazság az, hogy Ukrajna oldalán állok. Kiegyensúlyozott és pragmatikus kapcsolatokat akarok stratégiai partnereinkkel" - mondta. Európa biztos lehet abban, hogy Ukrajna elkerüli a Moszkvával kialakuló vitákat, amelyek a múltban a gázszállítások leállításához vezettek.

"Amikor kétszer is kormányfő voltam, soha nem volt ilyen problémánk" - szögezte le. "A konfliktusok indokolatlanok, az Oroszországgal fennálló viszony átpolitizált. Ukrajna számos kérdésben stabilizáló szerepet játszhat Európa és Oroszország között" - mondta.

Janukovics vasárnap egy orosz televíziónak adott nyilatkozatában közölte: Ukrajna lehetővé teheti Oroszország számára, hogy az orosz fekete-tengeri flotta a bérleti szerződés 2017-es lejárta után is a szevasztopoli támaszponton maradjon.

A Daily Telegraph-fal Janukovics azt is közölte, hogy segíteni akar Oroszországnak a Kereskedelmi Világszervezethez (WTO) való csatlakozásban.

Az 59 éves politikust, aki hangsúlyozta, hogy nem akar hátat fordítani Európának, az előző elnökválasztás második fordulójában, 2004-ben győztesnek hirdették ki. A csalások miatti tömeges tiltakozások azonban a szavazás érvénytelenítéséhez vezettek, és a megismételt második fordulót a nyugatbarát Viktor Juscsenko nyerte meg.

Janukovics, aki szerint a 2004-es "narancsszínű forradalom" mögött az Egyesült Államok állt, közölte: nem neheztel. "Ma (az amerikai beavatkozás) nem titok. Hosszú ideje ismert tény. Azóta azonban új lapot nyitottunk, és a jövőbe tekintünk" - mondta.

Az orosz nemzetiségű, a Donyeck megyei bányavidéken született Janukovics közölte: az ukrán államnyelvvel azonos vagy ahhoz közel azonos jogállást kíván biztosítani az orosz nyelv számára.

Timosenko szombaton megismételte a választási csalással kapcsolatos vádjait, és közölte: bíróságon akarja megóvni a voksolás eredményét. A nemzetközi megfigyelők szerint ugyanakkor a választás tiszta volt, és több nyugati vezető, közöttük Barack Obama amerikai elnök és Anders Fogh Rasmussen NATO-főtitkár is gratulált Janukovicsnak.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek